Dječak iz Srpca pješačio 22 kilometra stazama egzodusa

Dejan Jovičić
Dječak iz Srpca pješačio 22 kilometra stazama egzodusa

Srbac - Sedmogodišnji Branislav Dragomirović iz Gornjih Srđevića kod Srpca bio je najmlađi učesnik marša "Stazama egzodusa" i prešao čak 22 kilometra bez ičije pomoći po izuzetno teškom terenu čime je izazvao veliko divljenje svih učesnika.

Marš je održan od sela Tumare na Ozrenu do naselja Stog na Vozući čime je obilježen progon 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena.

Branislav je prvi put učestvovao na ovoj manifestaciji lani, a bilo mu je povjereno i mjesto na čelu kolone. Njegov otac Željko koji je bio pripadnik Drugog pješadijskog bataljona na ozrensko-vozućkom ratištu kaže da je dječak poželio da istraži područje na kojem je ratovao njegov otac.

- Premišljao sam se da li da ga povedem ali sam ipak prelomio nakon što su mi saborci rekli da će za njega obezbijediti auto ako posustane, pa čak i da će ga nositi ako treba. Međutim, on je sve stoički izdržao - kaže Željko.

Uvijek živahan i nasmijan, Branislav je pokazao da je u dobroj kondiciji, a čak i kada su mnogi učesnici stajali da se odmore, on je trčkarao pored njih, kao da mu velika udaljenost ne predstavlja ni najmanju prepreku.

Postao je miljenik među borcima srbačke brigade i porodicama poginulih boraca koji bez njega više ne planiraju odlazak u Vozuću.

- Sve ga zanima i o svemu se raspituje. Interesovali su ga putevi kojima su kročili vojska i civili kao i spaljene kuće. Dobro razumije ratna zbivanja na ovim prostorima, iako je tek prošle godine krenuo u školu. Vjerujem da će za nekoliko godina već biti sposoban da samostalno učestvuje u maršu - rekao je Željko.

On ima i devetogodišnjeg sina Darija koji je takođe planirao da učestvuje u maršu, ali se prije puta razbolio. Zajedno sa majkom Rajkom otišao je na cilj kako bi dočekao hrabre učesnike marša koji su pješačili punih šest časova.

- Ako sve bude po planu, iduće godine ćemo sva trojica biti dio ove dugačke kolone - ističe Željko Dragomirović.

Zbog svog podviga, mali Branislav je dobio i posebno priznanje na prošlogodišnjoj proslavi Dana opštine.

Parastos

U maršu "Stazama egzodusa" učestvovalo je još nekoliko djece poginulih i nestalih boraca sa područja srbačke opštine, a parastosu u Stogu je prisustvovalo više od 100 Srpčana. Među 459 stradalih boraca Vojske RS i civila na ovom ratištu je i 31 borac Prve srbačke lake brigade a još uvijek se traga za 11 nestalih boraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana