Djeca sa posebnim potrebama tačka koju svi zaobilaze

Lj. A.
Djeca sa posebnim potrebama tačka koju svi zaobilaze

Bijeljina - Članovi bijeljinskog udruženja "Drugačiji svijet", koje okuplja roditelje djece sa posebnim potrebama, juče su mirnim protestom ispred zgrade gradske administracije u Bijeljini zatražili da im mjesečna davanja budu vraćena na nivo prije umanjenja.

Predsjednica Udruženja Katja Blagić podsjetila je da je Skupština grada u decembru 2016. godine poništila odluku iz juna te godine, kojom su djeca imala 290 maraka mjesečno, a prema novoj odluci dobijaju 145 KM.

Zbog toga su početkom godine pisali peticiju, koju je podržalo 5.000 građana Bijeljine, a sačekali su šest mjeseci da im gradske vlasti,  kako kažu, vrate njihova prava.

- Razočarani smo što se naša inicijativa i peticija nisu našle ni na dnevnom redu sjednice Skupštine grada. I dalje smo tačka koja se redovno zaobilazi i preskače - rekla je Blagićeva.

Jelica Stevanović, majka dvadesetšestogodišnjeg Slobodana koji je nepokretan, kaže da bi porodicama povećanje naknade mnogo značilo.

- Živimo od 270 KM penzije, pa zamislite kakav je naš život. Molim sve koji mogu da nam pomognu, ne tražimo mnogo, samo da se povede malo više računa o našoj djeci - kroz plač je kazala ova majka.

I majka oboljelog djeteta Rajka Kvrgić teško živi.

- Ne mogu nigdje otići da radim, jer moja kćerka bukvalno zavisi od mene. Troškovi su veliki za pelene, hranu, život... Sve košta. Nama je teško i ne mogu da shvatim da nas niko ne razumije - kaže ona.

U gradskoj upravi svjesni su da ovim porodicama nije lako.

- Odluka od prošle godine bila je čista politizacija. Svjesni smo problema ovih porodica i da su sredstva za njih uvijek nedovoljna, ali im u ovom trenutku ne možemo izaći u susret - rekao je načelnik Odjeljenja za finansije grada Bijeljina Slavko Bašić.         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana