Djeca ponos i najveća vrijednost Srpske

Dejan Jovičić
Djeca ponos i najveća vrijednost Srpske

Banjaluka - “Konferencija beba” je najljepša manifestacija jer na jednom mjestu okuplja djecu, a to najvrednije što imamo i Republika Srpska je ponosna jer je ove godine organizovana u 39 lokalnih zajednica.

Rekla je to u srijedu uveče ministarka porodice, omladine i sporta RS Sonja Davidović nakon otvaranja centralne manifestacije u Banjaluci.

- Poželimo im da, prije svega, imaju srećno djetinjstvo i da odrastaju u zdravoj porodici. Posvećujemo brojne aktivnosti stvaranju i jačanju porodice i to je nešto na čemu ćemo i dalje raditi - poručila je Davidovićeva.

“Konferencija beba” održana u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš Savanović.

Najmlađi učesnici “Konferencije beba” takmičili su se u puzijadi, a pobjedu je odnijela najbrža beba Uroš Preradović. Malo stariji mališani su se takmičili u biciklijadi i rolerijadi. Ni roditelji nisu bili izostavljeni takmičarskog dijela manifestacije pa su se tako mame takmičile u brzom hodanju sa kolicima, dok su očevi pokazali koliko su vješti u brzom presvlačenju beba.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Vlado Đajić rekao je da se prvi put u Srpskoj krenulo u ozbiljnu pronatalitetnu politiku, kojom će biti stvoreni svi preduslovi za buduće majke i djecu kroz dodatke i finansijsku stabilnost.

- Želimo da skrenemo pažnju na nešto najljepše, a to su bebe i ta sigurnost koju osjećaju roditelji koji imaju djecu iza sebe - dodao je Đajić, koji je i član Odbora za natalitet Srpske. On je naveo i da je na UKC renoviran odjel za trudnice i da će kompletna ginekologija i pedijatrija biti renovirani, kao i da će prvi put naredne godine moći se obavljati i vantjelesna oplodnja.

Jubilarna, deseta Konferenciji beba održana je u Srpcu, a na njoj je prisustvovalo 90 beba, od ukupno njih 132 koliko je rođeno od prošlog Vidovdana. Po tradiciji je izabrano tročlano predsjedništvo u koje je ušla najstarija beba, Bobana Žujić iz Nožičkog, rođena 29. juna prošle godine i Savo Milinčić iz Nove Vesi, kao najmlađa beba ima svega 14 dana. U tročlano predsjedništvo izabrana je i beba sa najviše braće i sestara, Aleksandar Večernović, koji je šesto dijete u porodici.

Njegova majka Senka kaže da za sada ne planira novo potomstvo, već će svu pažnju usmjeriti na podizanje djece koja su ukras svijeta.

- Teško je odgajati ih, ali to radimo sa osmijehom na licu. U tome nam mnogo pomaže opština koja nam je nedavno donirala pomoć za opremanje podova u našem domaćinstvu. Zahvalni smo na tome – kaže Senka.

Ova porodica je pored poklona donatora dobila zlatni dukat i Sveto pismo koje je darovao sinđel Teofil, nastojatelj manastira Osovica.

Manifestacija je održana i u Čelincu, Kozarskoj Dubici, Loparama, Trebinju, Han Pijesku i brojnim drugim lokalnim zajednicama.

Najmlađa učesnica

Beba Anika Bozalo, koja ima svega pet dana, najmlađa je učesnica 12. “Konferencije beba” u Istočnom Novom Sarajevu, na kojoj je ove godine prijavljeno 59 najmlađih stanovnika ove lokalne zajednice.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Istočno Novo Sarajevo Igor Đokanović izrazio je zadovoljstvo što je i ove godine, uprkos velikim vrućinama, prijavljen znatan broj beba. Đokanović je rekao da su ovogodišnji pobjednici nagrađeni prigodnim poklonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana