Đaci učili o novinama

J. P.
Đaci učili o novinama

Banjaluka - Učenici literarne sekcije Osnovne škole "Milan Rakić" iz Karanovca kod Banjaluke posjetili su u petak redakcije "Glasa Srpske" i "Nezavisnih novina", gdje su se upoznali sa procesom rada novinara i urednika, te nastankom dnevnih listova.

Oko tridesetak osnovaca obišlo je redakcije i tehničku pripremu listova, a zamjenik glavnog i odgovornog urednika "Glasa Srpske" Saša Čavrag objasnio je mališanima tajne novinarskog posla i odgovarao na brojna pitanja koja su đaci postavljali.

Mnoge od njih je zanimalo koliko je novinara potrebno da bi bile napravljene novine, da li i kako se provjeravaju informacije koje dobijaju, kada je izašao prvi broj novina i da li se čuvaju primjerci u arhivi.

Učenica Nikolina je pitala da li je novinarski posao odgovoran, na šta joj je Čavrag odgovorio da je postavila odlično pitanje.

- Ogromna je odgovornost novinara, jer mi ukazujemo na negativne i pozitivne pojave u društvu, pa ga tako, između ostalog, i kreiramo. Ukoliko novine objave informaciju koja nije tačna, onda novinara i list onaj o kome su pisali tuži sudu - objasnio je Čavrag.

Jedan od učenika je pitao da li novinari često sreću poznate ličnosti iz svijeta politike i sporta i dobio pozitivan odgovor.

- U zavisnosti od rubrika u kojima rade, novinari se susreću sa mnogim poznatim ličnostima iz svjeta politike, sporta, estrade, kulture… - dodao je Čavrag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana