Đaci trebinjske Muzičke škole rado se vraćaju u ovu ustanovu: Nekada učenici, danas profesori

A. Z.
Đaci trebinjske Muzičke škole rado se vraćaju u ovu ustanovu: Nekada učenici, danas profesori

TREBINjE - Trebinjska Muzička škola je jedan od stubova kulture na jugu Hercegovine i rasadnik talenata koji se nakon školovanja rado vraćaju u ovu ustanovu da bi znanje prenosili na generacije koje dolaze.

- Ponosni smo što se dosta naših učenika vratilo i radi u školi. U ovom trenutku nam je deficitaran profesor klavira - kazala je direktorica Muzičke škole Trebinje Dušanka Babić.

Ponosna je na đake koji nižu uspjehe na republičkim, regionalnim, ali i svjetskim takmičenjima.

- Posebno bih istakla onlajn muzička takmičenja koja su organizovana u periodu pandemije. Naši učenici takmičili su se na prestižnim takmičenjima u Parizu, Londonu i Lisabonu - rekla je Babićeva.

Prema evidenciji zaposlenih u ovoj ustanovi 32 učenika koja su završila srednju muzičku školu nastavila su svoje obrazovanje na akademijama. Upravo njima, nakon završenih studija, Muzička škola pruža mogućnost da rade svoj pripravnički staž, a poslije i da zasnuju radni odnos u školi iz koje su i počeli svoj muzički put. Jedna od njih je i Milica Manigoda.

- Ova škola je kao moja kuća. Završila sam osnovnu, nakon toga odlučila da se upišem i srednju muzičku školu na vokalno-instrumentalnom odsjeku za violinu. U toku školovanja učestvovala sam na velikom broju takmičenja i osvajala brojne nagrade. Upisala sam se na Akademiju umjetnosti u Banjaluci, a nakon što sam je završila dobila sam priliku da se zaposlim kao pripravnik u Muzičkoj školi. I eto, nekada učenik ove škole, a sada profesor violine - ističe Manigoda za “Glas”.

Da se u ovoj školi ostvaruju snovi potvrđuje učenica srednje Muzičke škole na instrumentalnom odsjeku Teodora Kovačević.

- Uporedo idem i u Gimnaziju, a želja mi je da se nakon školovanja upišem na muzičku akademiju - rekla je Kovačevićeva.

Iz uprave škole ističu da konstantno, u skladu sa mogućnostima ulažu u školu i instrumente. Posljednja investicija bila je kupovina dvije koncertne harmonike vrijednosti 18.000 evra. Sa ponosom ističu da su jedini na Balkanu vlasnici prestižnog klavira “Steinway  & Sons”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana