Đaci slavili Svetog Savu

Cvija Mrkonjić, dopisnici
Đaci slavili Svetog Savu

Banjaluka - Priredbama, svetosavskim akademijama, uručivanjem priznanja, besjedama, te lomljenjem slavskih kolača širom Srpske obilježen je dan koji se proslavlja u čast utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

Proslavljanje imena Svetog Save počelo je u utorak uveče svetosavskim akademijama, a nastavljeno juče u školama i kulturnim centrima.

Svetosavska akademija pod nazivom "Srce svetosavlja" održana je juče u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Banjaluci, a sportska dvorana je bila premala da primi sve goste. Direktor škole Željka Opačić istakla je da je u programu učestvovalo 228 učenika iz raznih sekcija.

- Nagrađena su 23 odlikaša osmih i devetih razreda, a Svetosavsku nagradu dobio je učenik osmog razreda Boris Račić - kazala je Opačićeva.

Račić je ovom prilikom obećao da će opravdati nagradu u daljem nastavku školovanja. Svečanosti su održane i u drugim banjalučkim školama, ali i širom Srpske.

- Sveti Sava je svoj rod, sa prepoznatljivim kulturnim identitetom, uveo u izabrane narodne knjige uz jevanđeljsko svjedočenje da je vjera oklop, ljubav štit, a krst oružje - istakao je član Akademije nauka i umjetnosti RS Branko Letić u besjedi o prosvjetitelju na akademiji u Prijedoru.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić uručio je nagrade najboljim prosvjetarima, te istakao da oni odgajaju djecu u duhu svetosavlja.

Srpčani su svečanost "Tebi i nama, tvojim potomcima, u čast" organizovali u Domu kulture, a u kulturno-umjetničkom programu su nastupili đaci iz Srpca. Zbog nedostatka novca, slavskog ručka nije bilo u većini škola.

Prnjavorčani su Savindan obilježili humanošću, prikupivši minulog vikenda na Svetosavskoj zabavi 5.611 KM za dvije socijalno ugrožene porodice.

Počast prvom srpskom arhiepiskopu odali su i Dervenćani, a najmlađi stanovnici recitovali su pjesme posvećene Svetom Savi, za šta su nagrađeni paketićima. Uz muzički program i dodjelu priznanja svečano je bilo i u Modriči, dok su šamački đaci školsku slavu proslavili priredbama.

- Prilika je da se vratimo na put svetosavlja kao put istinskog znanja i radimo na njegovanju kulture dijaloga i poštovanju drugačijeg mišljenja. Skromnost i požrtvovanost u radu i nastojanjima Svetog Save trebalo bi svima da posluže kao primjer u svakodnevnom radu i postupanju - poručio je u čestitki, koja je pročitana u Srednjoškolskom centru "Nikola Tesla" u Šamcu, ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

U besjedi na Svetosavskoj akademiji u Bijeljini đakon Bojan Čečar pozvao je Srbe da se okrenu predanju Svetog Save, da čuvaju vjeru i da se nedvosmisleno drže zakona Božijeg. U svim bijeljinskim školama juče je lomljen slavski kolač, a fočanski đaci takođe su bili zaduženi za pojanje himne i izvođenje kulturno-umjetničkog programa, dok su u hramovima služene liturgije. 

Načelnik Foče Radisav Mašić na akademiji je uručio zlatnik prvorođenoj bebi u 2016. godini Lazaru Mariću.

Učenik devetog razreda OŠ "Vuk Karadžić" Ivana Rašević iz Višegrada poručila je da je ponosna što ima priliku da proslavlja ime srpskog prosvjetitelja, te da su priredbe divan način da mu se oda počast. Savindan je obilježen bogosluženjem u hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu.

Akademija nije izostala ni u Trebinju, a tom prilikom dodijeljene su i povelje grada za 2015. godinu. Sveti Sava je proslavljen i u drugim opštinama Srpske, poput Kotor Varoša, Novog Grada, Kozarske Dubice, Ugljevika, Zvornika, Petrova, Sokoca, Pala, Srebrenice i Bratunca.

Čestitke

Predsjednik RS Milorad Dodik čestitao je svim učenicima, studentima i prosvjetnim radnicima, kao i svima koji se bave prosvjetom i obrazovanjem, školsku slavu Svetog Savu.

Premijer RS Željka Cvijanović poručila je da njegujući uspomenu na prvog srpskog arhiepiskopa i njegova djela, koja nam je ostavio u trajno nasljeđe, uvijek moramo imati na umu da je briga o djeci i omladini, ulaganje u njihovo znanje, obrazovanje, kulturu i duhovnost, najsigurniji put u bolju budućnost.

Malešević

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević kazao je da se školska slava Sveti Sava obilježava u 98 odsto škola u Srpskoj, te podsjetio da je nakon poplava u 2014. godini obnovljeno, sanirano ili izgrađeno 40 osnovnih i srednjih škola.

Paketići

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović obezbijedio je svetosavske paketiće za učenike OŠ "Grahovo", koji su mališanima uručeni juče.

- Direktor škole "Grahovo" Vojo Marić istakao je da se u ovoj povratničkoj sredini posebno raduju svakoj pažnji koju pokažu institucije Srpske - navode iz NSRS.

Paketiće, koje su donirali Pravoslavna crkvena opština Srbac i firma "Leburić komerc", juče je dobilo i oko 220 osnovaca od prvog do trećeg razreda iz Srpca, Poveliča i Kaoca.

Ime škole dodatna obaveza

Lomljenjem slavskog kolača i prigodnim kulturno-zabavnim programom najbrojnija banjalučka osnovna škola, OŠ "Sveti Sava", proslavila je juče školsku slavu Savindan.

- Za nas je Sveti Sava više od slave. Činjenica da škola nosi ime prvog srpskog prosvjetitelja je velika obaveza za nastavni kadar i učenike da se dokazuju i postižu što bolje rezultate u oblasti obrazovanja - rekao je direktor škole Miroslav Popržen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana