Direktor osnovne škole u Bijeljini vikendom postaje majstor

Ljiljana Aleksić
Direktor osnovne škole u Bijeljini vikendom postaje majstor

Bijeljina - Dok se učenici i zaposleni u školama širom RS vikendom odmaraju, direktor bijeljinske Osnovne škole "Sveti Sava" Đorđe Mirković oblači radno odijelo i rame uz rame sa majstorima prione na posao.

Za ovog direktora ne postoje neradni dani, pa čak ni raspust, ukoliko je potrebno da završi neki posao u školi. Tako je bilo i minulog vikenda, kada je Mirković, uz pomoć majstora, počeo da postavlja nastrešnicu u školskom dvorištu. Riječ je o ranije najavljivanom projektu, za koji je škola izdvojila oko 4.000 maraka sopstvenih sredstava.

Ovo je samo jedan u nizu projekata urađenih u ovoj školi, koja je nadaleko postala poznata po mnogim aktivnostima, donatorskim večerima, ali i nesebičnom radu i entuzijazmu direktora, koji je često i sam radio sa radnicima.

- Ova nastrešnica biće višestruko funkcionalna. Đaci će ovdje moći da se sakriju od kiše ili snijega tokom velikog odmora u zimskim mjesecima, kao i njihovi roditelji dok ih čekaju. Ljeti će biti pozornica na otvorenom, gdje planiramo da održavamo igranke i razne manifestacije - ispričao je Mirković.

On je podsjetio da su se na mjestu gdje niču nadstrešnice nekada nalazile stare i nefunkcionalne šupe, koje su nedavno porušene. Mirković je rekao da su mnogi poslovi urađeni lani.

Da bismo prikupili novac za obnovu škole krajem prošle godine organizovano je donatorsko veče, zahvaljujući čemu je ljetos postavljena fasada, zamijenjena stolarija i obavljeno još mnogo značajnih radova.

Pored svih pobrojanih poduhvata, mjesta za predah nema. U planu su novi projekti na kojima se uveliko radi. Poslije vanjskih radova na redu je uređenje unutrašnjosti škole.

- U toku je akcija, koju je pokrenuo Savjet roditelja škole, u kojoj prikupljamo novac za uređenje učionica i unutrašnjosti škole. U planu je i uređenje prostorija koje bi služile kao školski restoran, a na proljeće nas čeka uređenje fasade na aneksu zgrade, koji je nekada koristio Pedagoški fakultet - navodi Mirković.

Radova će biti i u područnoj školi u Batkoviću.

Ipak nedostatak novca jedina je kočnica ovom vrijednom čovjeku punom ideja. Dok mnogi rukovodioci ne žele da ustaju iz direktorskih fotelja, Mirkoviću teški fizički radovi ne predstavljaju nikakav napor. Naprotiv.

- Čitav život radim sa djecom i prosvjeta je moja velika ljubav. Ne radim ja ništa posebno, samo se domaćinski ponašam. Mislim da tako treba da se ponašaju i svi ostali - kazao je ovaj skromni direktor._

Donatorsko veče

Đorđe Mirković nam je rekao da će u narednom periodu najvjerovatnije biti održano još jedno donatorsko veče, da bi bilo prikupljeno još novca za završetak neophodnih radova.

Na prvoj donatorskoj večeri direktor je sa svojim đacima uspio da razgali srca publike. Mirković je ranije radio kao profesor muzičkog vaspitanja, pa je svoj talenat iskoristio da bi sa đacima organizovao koncert starogradske muzike i poezije, te prikupio novac za obnovu škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana