Dijaspora ublažila bol porodici Leščešin iz Srpca: U pomoć pritekle i izbjeglice iz Sirije

Dejan Jovičić
Dijaspora ublažila bol porodici Leščešin iz Srpca: U pomoć pritekle i izbjeglice iz Sirije

SRBAC - Teška životna priča Vesne Leščešin iz Gornjih Srđevića, kod Srpca, i njeno četvoro djece motivisala je mnoge humaniste iz dijaspore koji su prikupili novčane i druge donacije kako bi im barem djelimično ublažili bol nakon što su 10. decembra prošle godine, u tragičnoj nesreći, ostali bez supruga i oca Pere.

Cijeli region potresla je vijest o stradalom Srpčaninu koji se posjekao po desnoj preponi pomažući komšiji prilikom svinjokolja, pri čemu je zadobio teške povrede od kojih je preminuo na putu do srbačkog Doma zdravlja. Njegovi sugrađani Rade Vučenović i Pero Selehijević, koji vode porijeklo iz Srđevića, a žive i rade u Bludencu u Austriji, pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći u koju se uključilo čak 77 porodica, svih vjera i nacija.

- U okviru Kulturno-umjetničkog društva “Zavičaj”, čiji smo članovi, brzo smo sakupili određena finansijska sredstva a nabavili smo i nove ormare i krevete za djecu koje smo im uručili. Niko nije pitao ko je porodica Leščešin i odakle su, jer smo u muci svi jednaki. Pomoć su pružili Srbi, Hrvati i Bošnjaci, a čak se uključila i jedna izbjeglička porodica iz Sirije - rekao je Vučenović.

Dodaje da neće stati na ovome, jer će i u narednom periodu prikupljati novčane donacije.

 - Nas 50 porodica iz Austrije dogovorili smo se da u naredne tri godine, na poseban račun porodice Leščešin, uplaćujemo po deset evra mjesečno kako bi djeca imala siguran izvor mjesečnih primanja - rekao je Vučenović.

Pero Selehijević kaže da ih je duboko potresla ova tragedija, jer se radilo o čestitom čovjeku koji se borio da prehrani četvoro djece od kojih najstarije ima 16 godina, a najmlađe pet godina.

- Bio je osoba za primjer, dobar i vrijedan domaćin uvijek spreman da pomogne drugima. Radio je za nadnice i tako obezbjeđivao primanja za porodicu, a supruga Vesna je nezaposlena. Vjerujem da će im naša podrška barem malo vratiti osmijeh na lice - rekao je Selehijević.

I drugi humanisti već su pokazali interesovanje da pomognu, a prve novčane priloge dobili su iz Amerike, Australije i još nekoliko zemalja.

Porodica Leščešin je u proteklom periodu bila korisnik mjesečne naknade u iznosu od 100 KM, koja je predviđena pravilnikom o pronatalitetnoj politici Opštine Srbac za porodice sa četvoro i više djece.

- Odlučili smo da zbog novonastale situacije, povećamo taj iznos na 400 KM mjesečno, odnosno stotinu KM po djetetu, sve do završetka njihovog školovanja. Pomoći ćemo im, takođe, u završetku opremanja nove porodične kuće - rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.

Lepenička parohija

Humanitarnu akciju za porodicu Leščešin pokrenula je i Lepenička parohija koja u pravoslavnim hramovima, koji se nalaze u sastavu parohije, prikuplja priloge vjernika. Svi koji žele da pomognu na neki drugi način mogu kontaktirati sa sveštenikom Nenadom Đurićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana