Deset minuta prije ubistva Dragan stigao na posao

Goran Obradović foto: V. Stojaković
Deset minuta prije ubistva Dragan stigao na posao

Zvornik - Isti su mi ubili oca u ratu. Majka neće moći ovo da preživi. Ja se još borim, ali ne znam da li ću smoći snage da ovo izdržim, suznih očiju i skamenjenog lica govori brat ubijenog zvorničkog policajca Dragana Đurića.

Sudbina se na najmonstruozniji način poigrala sa vrsnim policajcem. Samo deset minuta prije terorističkog pira stigao je na posao u Policijsku stanicu. Svjedoče to njegove kolege, koje je sreća pogledala pa su preživjeli krvavi pohod Nerdina Ibrića.

Nad kućom porodice ubijenog policajca u naselju Ulice uprkos sunčanom danu nadvila se tama. Tugu sa Đurićima došli su da podijele rodbina, prijatelji, komšije, pa čak i oni koji ih nisu ni poznavali. Porodica poslije ratnih godina preživljava novu tragediju.

- Cijela porodica je u očaju. Brata su mi ubili isti oni koji su mi ubili oca u ratu. Loše smo. Porodica je u kritičnom stanju, majka neće moći da preživi. Ja se borim, da li ću uspjeti da preživim ovo sve... Šta da kažem? - rekao je Anđelko Đurić čiji je otac ubijen u junu 1992. godine dok je sa komšijama branio svoje selo Željova kod Banovića.

Dragan Đurić nije bio oženjen. Sa bratom je živio u istoj kući i dijelio i dobro i zlo.

- I tog kobnog dana smo bili zajedno u kući. Uveče je kao i uvijek otišao na posao. Skamenio sam se kada su mi ubrzo javili da je stanica napadnuta i da je Dragan ubijen - kaže Anđelko.

Jedan od rođaka kaže da je Dragan bio ponos porodice i zvorničke policije.

- Duže od 20 godina je radio u policiji. Nije imao ni najmanju mrlju u karijeri. Bio je dobar čovjek i prijatelj i uvijek spreman da pomogne. Ovo nas je sve utuklo. Naše selo i grad se nikada neće oporaviti od ovog gubitka - pričao je u dahu rođak ubijenog Dragana kazavši da napadača niko nije poznavao.

Poslije paklene večeri i neprospavane noći slike horora ne odlaze ispred očiju ranjenih policajaca Željka Gajića i Steve Milanovića koji se oporavljaju u zvorničkoj bolnici. Još u šoku, ne prihvataju surovu istinu. Terorista ih je zatekao i zasuo paljbom u kancelariji za dežurstva.

- Ispred zgrade se parkirao automobil, ali nismo obraćali pažnju na to. Odjednom se začula pucnjava. Odmah smo kolega i ja istrčali ispred kancelarije da vidimo šta se dešava. Vidio sam kolegu Đukića kako leži na zemlji, a zatim i krupnijeg muškarca koji je vikao “Alahu ekber” i počeo da puca na nas. Uzvratili smo paljbom, ali smo obojica ranjeni - kazao je “Glasu Srpske” Gajić koji je ranjen u obje ruke, dok je njegovog kolegu Milanovića hitac pogodio u rame, a u tijelu mu je završilo još nekoliko sačmi.

Kažu da bi bol lakše izdržali da je živ njihov kolega Dragan.

- Valjda je sudbina tako htjela da samo desetak minuta ranije dođe na posao - kaže Gajić.

Ranjeni policajci kažu da rane manje bole, ali da će im biti teško da se psihički oporave od užasnih scena.

- Cijelu noć nismo spavali. Pred očima su nam stalno prolazile slike iz stanice. Kolega i prijatelj nam je ubijen pred očima. Mislim da se od toga rijetko ko može oporaviti - ispričao je Milanović.

Policajac Željko Gajić danas izlazi iz bolnice

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Željko Gajić, koji je ranjen u terorističkom napadu na Policijsku stanicu Zvornik, danas će biti otpušten sa liječenja iz zvorničke Opšte bolnice, potvrđeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
Gajić će nastaviti oporavak kod kuće.

Pripadnik MUP-a Republike Srpske Stevo Milovanović, koji je ranjen u istom terorističkom napadu, biće još zadržan na liječenju u Opštoj bolnici zbog težih povreda, ali će i on ubrzo biti otpušten sa liječenja, kažu u bolnici.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana