Derventa: Potpisan ugovor o izgradnji novog vatrogasnog doma

Srna
Derventa: Potpisan ugovor o izgradnji novog vatrogasnog doma

DERVENTA - U Derventi je danas potpisan ugovor, vrijedan 339.300 KM, o prvoj fazi izgradnje Vatrogasnog doma, na osnovu kojeg će lokalna Vatrogasna jedinica nakon 70 godina dobiti novi objekat.

Ugovor su potpisali načelnik opštine Derventa Milorad Simić i direktor preduzeća "Vinković" iz Oštre Luke Đuro Vinković.

Simić je rekao da je novac za realizaciju prve faze gradnje vatrogasnog doma obezbijeđen iz sredstava prikupljenih od naknada za zaštitu od požara.

"Osim potpisivanja ugovora sa izvođačem radova i nadzornim organima za prvu fazu izgradnje vatrogasnog doma, raspisujemo i tender za obezbjeđenje još 300.000 KM predviđenih za drugu fazu izgradnje, te 200.000 KM za uređenje saobraćajnica", rekao je Simić novinarima.

On je naveo da lokalna uprava očekuje i oko 130.000 KM donacije od Republičke uprave civilne zaštite za unutrašnje uređenje doma.

"U fazi smo nabavke vatrogasnog vozila vrijednog oko 325.000 KM. Kada se sve sabere, riječ je o poslu vrijednom 1.300.000 KM, čiji je cilj efikasnije spasavanje života i materijalnih dobara", rekao je Simić.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Derventa Slaven Pijetlović zahvalio je lokalnoj upravi za podršku u izgradnji novog vatrogasnog doma i podsjetio da je Vatrogasni dom koji trenutno koriste izgrađen 1950. godine.

"Ovaj dom se nalazi u centru Dervente, gdje je velika frekvencija saobraćaja, što nam predstavlja veliki problem pri izlasku na intervencije. Garažni i radni prostor koji je izgrađen prema standardima iz pedesetih godina prošlog vijeka, nije mogao da zadovolji potrebe za dalje širenje, napredovanje i opremanje Vatrogasne jedinice", rekao je Pijetlović.

Vinković je rekao da su spremni da odmah počnu sa radovima, te da će novi Vatrogasni dom imati sve elemente savremenog objekta za potrebe vatrogasne jedinice.

Skupština opštine Derventa donijela je u decembru 2018. godine odluku o izgradnji objekta za potrebe Teritorijalno vatrogasne jedinice u Motajičkoj ulici.

Opština Derventa je do sada uložila 32.752 KM u izradu tehničke dokumentacije, premjeravanje, geomehanička ispitivanja i druge poslove koji prethode izgradnji objekta.

Rok izvođenja radova je 180 dana od uvođenja izvođača u posao.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana