Derventa obilježila Dan grada i krsnu slavu, dodijeljene nagrade i priznanja

GS
Derventa obilježila Dan grada i krsnu slavu, dodijeljene nagrade i priznanja

Derventa obilježila Dan grada i slavu Sabornog hrama Uspenja presvete Bogorodice - Veliku Gospojinu.

Svečanoj sjednici Skupštine grada, na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja, prethodila je molitva u crkvi i polaganje vijenaca na centralni spomenik poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Najviše gradsko priznanje, Velikogospojinska povelja sa zlatnim grbom, uručeno je Policijskoj stanici Derventa, za kontinuiran rad na obezbjeđivanju javnog reda i mira.

- Ovo priznanje prije svega pripada desetorici kolega koji su izgubili život u otadžbinskom ratu. Oni su utkali nešto najsvjetlije, dali su život za našu otadžbinu - rekao je Milomir Balatunović komandir PS Derventa.

Za slobodan život u Derventi poginulo je 608 boraca Vojske Republike Srpske. Na centralni spomenik, koji će vječno da podsjeća na njih, položeni su vijenci.

- Mi smo se tokom Odbrambeno otadžbinskog rata borili između ostalog i za očuvanje ovih naših duhovnih vrijednosti, a jedna od njih je obilježavanje Velike Gospojine - istakao je Čedo Vujičić predsjednik GBO Derventa.

U poratnom periodu Derventa je doživjela privredni preporod. Više od 800 privrednih subjekata, izvozno su orijentisani, što ovu lokalnu zajednicu svrstava u vrh Republike Srpske po izvoznim pokazateljima.

- To je treći grad u Republici Srpskoj, poslije Banjaluke i Gradiške, to je sigurno bitno za ovaj grad , prije svega za budžet i za izgradnju grada, ali i za zapošljavanje - smatra Vojin Mitrović ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Milorad Simić gradonačelnik Dervente istakao je da 95 odsto izvoza ide u zemlje EU i da je Derventa u prošloj godini zabilježila 400 miliona izvoza.

- To je misaona imenica i za mnogo veće opštine i gradove - dodao je on.

Razvijena privreda i stabilan budžet pretpostavka su brojnih razvojnih projekata u Derventi, a jedan od važnijih je izgradnja vodovoda za južni dio opštine. U okviru Velikogospojinskih svečanosti i Dana grada u Derventi se održava 172. Derventski vašar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana