Derventa: Najmlađi uljepšali Vrbicu

Srna
Derventa: Najmlađi uljepšali Vrbicu

DERVENTA - U Sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi služena je liturgija povodom praznika Lazareva subota - Vrbica, a najmlađi su recitovali pjesme posvećene predestojećem Vaskrsu, svečano obučeni, sa vrbovim grančicama na glavi.

Protojerej-stavrofor Radojica Ćetković istakao je da je ove godine proslava Lazareve subote obojena posebnom radošću zbog ponovnog prisustva dječice.

“U posljednje dvije godine djeca nam nisu mogla doći zbog pandemije. Tako da nas je ove godine obuzela posebna radost što su ponovo dječica sa nama u crkvi održala svoj program, odrecitovala ono što su pripremila, a crkva ih je podstakla”, rekao je Ćetković, čestitavši svim vjernicima predstojeći praznik Hristovog vaskrsenja.

Liturgiji su prisustvovali i mališani vrtića “Trol”, nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera i virusa korona.

Nakon molitve, podijeljene su vrbove grančice koje su brojni vjernici i mališani odnijeli kućama da ih čuvaju pored ikona i kandila.

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dječije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: “Pustite djecu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko”.

Lazareva subota ili Vrbica uvijek se slavi u subotu uoči praznika Cvijeti, koje uvijek padaju u šestu sedmicu Časnog posta.

Vrbica je posvećena uspomeni na Lazarevo vaskrsenje i Hristov ulazak u Jerusalim, gdje su ga djeca svečano dočekala i pozdravila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana