Derventa dobija spomen-sobu: Uspomena na borbu, mir i slobodu

Miloš Vasiljević
Derventa dobija spomen-sobu: Uspomena na borbu, mir i slobodu

DERVENTA - Kako bi se bar djelimično odužili najboljim sinovima koji su život ostavili na braniku otadžbine Derventa će dobiti spomen-sobu, na uglu Trga pravoslavlja.

Idejno rješenje, čiji je nosilac studio za dizajn “Kukavica”, već je predstavljeno, dok je stručnu podršku dao istoričar Predrag Lozo, a pokretač ove inicijative je Boračka organizacija (BO) Derventa.

Predsjednik Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić rekao je za “Glas Srpske” da je ovo, u smislu kulture sjećanja, izuzetno značajan projekat ne samo za lokalnu BO i borce, nego za cijelu Derventu. 

- Biće to još jedan spomen na vrijeme kada smo se borili za mir i slobodu na ovim prostorima, a poznato je kakav je značaj područje Dervente imalo tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata. U Derventi je rat, praktično, prelomljen. Iz tog razloga, ali i zbog potrebe da ostavimo svjedočanstva o našim poginulim saborcima, stradanjima i borbi, zločinima i zvjerstvima naših tadašnjih neprijatelja, želimo da izgradimo mjesto gdje ćemo moći da osvježimo sjećanja i da mlađim naraštajima prenesemo iskustva - rekao je Vujičić.

Kako kaže, inicijativu za izgradnju spomen-sobe Gradska boračka organizacija je pokrenula prije nekoliko godina i tražili su da bude u neposrednoj blizini centralnog spomenika, u prostoru čiji je vlasnik Gradska uprava ili crkva, da se gradi sredstvima iz budžeta i da bude dostupna svima.

- Takođe, tražili smo i da nakon izgradnje briga o tom prostoru bude riješena na institucionalni način, odnosno da gazdovanje preuzme neka od javnih ustanova.

Svi naši zahtjevi do sada su uvaženi, tako da u tom smislu možemo biti zadovoljni - naglasio je Vujičić.

Prema njegovim riječima, centralno mjesto pripada imenima poginulih boraca, a prema idejnom rješenju, osim klasičnih eksponata dio sadržaja biće i u digitalnom obliku. Očekuju da dio prostora bude koncipiran tako da omogućuje tematske postavke, dok bi dio bio ispunjen stalnom postavkom.

- U postavkama će biti dio posvećen našim brigadama, 27. i osinjskoj, dio će biti posvećen značajnim događajima iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, našem poginulom komandantu brigade Trivi Vujiću, zatim poginulom narodnom poslaniku Milovanu Bjeloševiću, a svi dobronamjerni prijedlozi i sugestije su naravno dobrodošli i rado ćemo prihvatiti da ih razmotrimo - rekao je Vujičić.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić rekao je za “Glas Srpske” da će spomen-soba dobiti mjesto u gradu koje zaslužuje.

- Vidjeli smo idejno rješenje, doduše bez premjera i preračuna pa smo dogovorili da sjednemo ponovo, budući da nam ne treba građevinska dozvola, a grad će finansirati ovaj važan objekat i krećemo u realizaciju jer smo ovo dugo čekali - kazao je Simić.

Misija

Za Milorada Simića, koji je u ratu bio pomoćnik komandanta, ova spomen-soba ima posebnu vrijednost.

- Prošao sam mnoga ratišta, a Bog me počastio da preživim. U miru želimo da pričamo pozitivne priče, a moja misija je da u Derventi nema nezaposlenih i da se naš grad razvija u svakom smislu. Najjednostavnije, ali i najkomplikovanije je biti domaćin, a mi se trudimo da budemo baš to - rekao je Simić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana