Derventa: Đaci ispod crte na jesen u klupama

Dragana Keleč
Derventa: Đaci ispod crte na jesen u klupama

Derventa - U Stručnu i tehničku školu Derventa biće upisano još petoro učenika ostalih ispod crte, čime je završena agonija neupisanih đaka i njihovih roditelja.

Riječ je o mališanima sa poteškoćama u razvoju koji ovih dana treba da resornom ministarstvu dostave rješenje i neophodnu medicinsku dokumentaciju.

Ova vijest obradovala je sve te đake, ali i njihove roditelje koji, kako kažu, već pripremaju potrebne papire.

- Srećni smo što će se napokon završiti cijela ova priča o upisu u srednje škole i što niko od djece neće ostati neupisan - poručuju roditelji.

"Glas Srpske" je prije nekoliko dana objavio tekst o tome da upis u srednje trogodišnje škole u Derventi prati drama, jer je određeni broj đaka ostao neupisan i bez mjesta u cijeloj toj opštini.

Prvo je u školi rečeno da se radi o višku od dvadesetak učenika, zatim da ih je 13 neupisanih, da bi u međuvremenu i na kraju taj broj smanjen na ovih petoro. Ostali su najvjerovatnije, kako sada tvrdi i rukovodstvo škole, otišli i upisali se u neke od škola u susjednim opštinama.

- Upis ove djece sa poteškoćama u razvoju sada je u rukama resornog ministarstva. Ja kao direktor više nemam ingerencija. Njihovi roditelji treba da pošalju rješenja i potrebna dokumenta Ministarstvu, koje će odobriti njihov upis - rekla je direktor derventske Stručne i tehničke škole Branka Jović.

U resornom ministarstvu su istakli da će upis biti odobren čim đaci dostave neophodnu dokumentaciju. Ministarstvu je poslije junskog upisnog roka bio upućen zahtjev iz ove škole i za upis dodatnog odjeljenja, ali on nije odobren, jer nisu dostavili spisak neupisanih đaka. Zbog toga, kako su tada rekli u Ministarstvu, nisu ni imali relevantne razloge da im prošire upisne kvote.

- Tražili su odobrenje za dodatno odjeljenje za zanimanje kuvar. Zahtjev je odbijen jer nije bio opravdan pošto na rang-listi nigdje nisu imali broj neprimljenih učenika - rekao je ministar Dane Malešević.

On  je prošle sedmice najavio i da će direktori škola koji su kreirali lošu upisnu politiku biti kažnjeni i poručio đacima da ne strahuju, jer niko neće ostati neupisan.

Praćenje nastave

Branka Jović ističe da petoro djece sa poteškoćama u razvoju treba da bude adekvatno raspoređeno u odjeljenja kako bi mogli pratiti nastavu.

- Tražila sam mišljenje i od Ministarstva kako tu djecu rasporediti da prate nastavu u skladu sa svojim sposobnostima, odnosno rješenjima koja imaju - kaže Jovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana