Deminer izgubio bitku za život

Nebojša Tomašević
Deminer izgubio bitku za život

Tuzla - Deminer iz nevladine humanitarne organizacije "Norveška narodna pomoć" Aldin Selimović (32), koji je teško povrijeđen prilikom "čišćenja" minskog polja u blizini Usore, preminuo je u tuzlanskoj bolnici, saopštili su iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Nesreća u kojoj je Selimović povrijeđen desila se 9. marta tokom uklanjanja mina iz polja u Ularicama ekonomija 7. Tokom deminiranja eksplodirala je protivpješadijska mina. Usljed eksplozije Selimović je zadobio teške povrede donjeg dijela tijela i nogu i odmah je prevezen u dobojsku opštu bolnicu gdje je operisan. Zbog teških povreda amputirane su mu obje noge, nakon čega je iz Doboja prebačen u bolnicu u Tuzli. Nažalost, u ovoj bolnici je nakon sedam dana liječenja izgubio bitku za život.

Istragu ove nesreće obavio je i tim Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC) i utvrdio da je deminer tokom svog posla nagazio na protivpješadijsku minu "ROM-1 A" 

Selimović je radio na projektu čišćenja od mina "Ularice ekonomija 7". Riječ je o površini od 14.542 metra kvadratna na kojoj se nalaze mine. Ovaj projekat sprovodi nevladina humanitarna organizacija "Norveška narodna pomoć". Iz BHMAC-a su kazali da se u okviru projekta radi na deminiranju poljoprivrednog zemljišta, kao i određenog dijela šume.

Posljednja slična tragedija dogodila se u avgustu 2014. godine u rejonu Plane - Bijela Ploča, kod Maglaja gdje je poginuo deminer Muharem Gerzić (52) iz Bosanske Krupe.

Prema podacima BHMAC-a, u BiH je od rata pa do danas stradalo 116 deminera od kojih je 47 poginulo, a 69 ranjeno. U 2014. godini od mina je stradalo 16 osoba, od kojih je šest poginulo, dok je deset zadobilo lakše i teže povrede. Podaci za prošlu godinu još nisu analizirani i saopšteni.

Ugroženi

Prema trenutnim podacima Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC), u BiH postoji još 1.417 zajednica koje su ugrožene od mina. Tim minskim poljima ugroženo je oko 540.000 građana.

Crna statistika BHMAC govori da su nakon rata u BiH od mina stradale 1.732 osobe, od kojih je 600 poginulo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana