Decenija prijateljstva Langenhagena i Bijeljine

Srna
Decenija prijateljstva Langenhagena i Bijeljine

Bijeljina - Na svečanosti u Langenhagenu obilježeno je 10 godina od bratimljenja tog njemačkog grada i Bijeljine i 20 godina od osnivanja njemačke nevladine organizacije "Pomoć za mlad život" koja je uspostavila prve kontakte između građana, što je preraslo u institucionalnu saradnju, saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljine.

"Tokom prošle decenije naši gradovi uspostavili su brojne veze između ustanova i lokalnih uprava, ali ipak su najdragocjenije veze koje smo ostvarili između stanovnika Bijeljine i Langenhagena. To se svaki put vidi prilikom razmjena posjeta kada ljudi ne skrivaju emocije", ocijenio je gradonačelnik Langenhagena Mirko Hojer.


On je rekao da organizacija "Pomoć za mladi život" već 20 godina sprovodi dragocjene humanitarne aktivnosti koje su zbližile čitave gradove, što je najbolja potvrda da humanitarci iz ove organizacije rade dobar posao sve ove godine.

Pozdravljajući domaćine i zvanice na proslavi, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naglasio je da saradnja sa Langenhagenom može da posluži kao primjer saradnje bratskih gradova.

"Zahvalni smo ljudima iz Langenhagena za prijateljstvo koje gradimo već dvije decenije. Dobro je što naše veze opstaju uprkos promjenama na čelu naših gradova, što govori o čvrstoj opredijeljenosti da ovo partnerstvo traje", rekao je Mićić.

On je dodao da je saradnja bratskih gradova ove godine prešla na viši nivo, s obzirom na to da je zajednički realizovan projekat u okviru programa njemačkog Ministarstva privrede i ekonomskih odnosa "Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalnih samouprava", koji je dio aktivnosti na provođenju ciljeva održivog razvoja iz EU "Agende 2030".

O značaju međunarodne saradnje gradova govorili su zamjenici predsjednika pokrajinske Skupštine Donje Saksonije i zamjenik predsjednika Regije Hanover Petra Rudscuk.

Na svečanosti održanoj u prisustvu brojnih zvanica na decenijsku uspješnu saradnju dva grada podsjetili su gradonačelnici Langenhagena i Bijeljine Mirko Hojer i Mićo Mićić, zamjenik gradonačelnika Langenhagena Vili Mine, kao i predstavnici organizacije "Pomoć za mlad život", tamošnje Gimnazije i Muzičke škole koje godinama podržavaju programe saradnje i razmjene omladinaca između dva grada.

U umjetničkom dijelu nastupili su orkestar harmonika Muzičke škole iz Langenhagena, izvodeći klasične njemačke kompozicije, i Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Semberija" koje su predstavilo dio srpske folklorne tradicije, uključujući šopske igre, igre iz istočne Hercegovine, svadbene običaje iz sela Koretište kod Gnjilana, kao i "Dubočku kraljicu" iz istočne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana