Daun sindrom centar: Svečana konferencija povodom 12 godina rada

Srna
Foto: SRNA

BANjALUKA - Daun sindrom centar Banjaluka organizovao je danas svečanu konferenciju povodom 12 godina rada, na kojoj su uručene zahvalnice ministrima u Vladi Srpske.

Prigodan program organizovan je u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Zahvalnice su uručene ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisu Pašaliću, ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću, ministru pravde Antonu Kasipoviću, a slika, rad članova centra, ambasadoru Daun sindrom centra Vladi Đajiću.

Pašalić je rekao novinarima da Ministarstvo ima jako dobru saradnju sa Daun sindrom centrom Banjaluka, te da je cilj da putem savjetodavne službe ovog ministarstva osposobe osobe sa Daunovim sindromom da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, jer one mogu itekako biti korisne sebi, porodici i društvu.

"Proteklih par godina smo obezbjedili plastenike u kojima osobe sa Daunovim sindormom imaju mogućnost da proizvode povrće, zatim košnice i sadni materijal za voćarsku proizvodnju. Nastavićemo i dalje u tom pravcu", rekao je Pašalić, te dodao da su u pripremi neke nove aktivnosti za jesen. Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić rekao je da ovaj centar danas obilježava 12 godina postojanja, pet godina od sprovođenja programa socijalne rehabilitacije i prvu godinu rada kako je postao centar za socijalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom.

On je podsjetio da je sve počelo u zgradi Vlade 2016. godine kada je pokrenut program socijalne rehabilitacije, pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Jelić je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede po prvi put omogućilo da osobe sa Daunovim sindromom postanu voćari, pčelari, travari. "Danas prikazujemo da iz Republike Srpske ide nešto ispred svih. Mi smo tokom pandemije virusa korona neprekidno radili, imali veliki broj radionica, osposobljavanja", rekao je Jelić i dodao da su "osobe sa Daunovim sindromom srećne jer ih ljudi iz Administrativnog centra vole upravo onakve kakvi jesu i tretiraju ih kao sve ostale".

On je podsjetio da je 2019. godine predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović organizovala prvi samostalni let osoba sa Daunovim sindromom, kada je predstavljen program socijalne rehabilitacije, koji se nastavlja. Jelić je rekao da je minstar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić bio inicijator da Daun sindrom centar preraste u ustanovu socijalne zaštite i zahvaljujući ovom ministarstvu pokrenut je program socijalne rehabilitacije.

On je istakao da taj program podrazumjeva da terapeut više nije zaštitnik, već čovjek u programu socijalne rehabilitacije koji direktno pomaže osobama sa Daunovim sindromom u kampovima gdje je vršeno njihovo osposobljavanje za konobare, kuvare. Jelić je rekao da je kroz centar za socijalnu rehabilitaciju prošlo 60 osoba, računajući i 15 osoba iz Srbije, te da su efekti nakon što prođu sve obuke, programe i radionice, veličanstveni.

On je naglasio da Centar tokom pandemije radio onlajn, što je dovelo da se uspostave kontakti sa svim kontinentima, jer su učesnici onlajn radionica bili iz SAD, Norveške, Rusije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske. "Vidlji smo i od danas ništa više neće biti isto za osobe sa Daunovim sindromom, upravo jer će se zahvaljujući Vladi Srpske promjeniti taj nametnuti stav", rekao je Jelić. On je istakao da su se zahvljujući ambasadoru Daun sindrom centra Vladi Đajiću, koji je 2019. godine organizovao da osobe sa Daunovim sindromom odigraju predstavu "Mali princ" pred 150 ljekara. Đajić je rekao da je kao ljekar, čovjek i humanista postao ambasador ovog centra sa ciljem da im pomogne.

"Moram da kažem da je pomoć bila obostrana i da su oni puno pomnogli meni, shvatio sam da smo limitirani, možda smo od njih sposobniji u motornim funkcijama i pokretima, ali daleko su inferiorniji možda u bitnijim stvarima i osobinama, a to su emocije, ljubav, poštovanje, radost i uživanje", rekao je Đajić. Konferenciju i učesnike su putem video-poruke pozdravili i glumci i prijatelji Daun sindrom centra Tarik Filipović, Branka Katić i režiser Nikola Pejaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana