Darovano 75 doza krvi

Srna
Darovano 75 doza krvi

Srebrenica - U okviru manifestacije "Petrovdanski dani-Srebrenica 2017" danas je organizovana tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi na koju se odazvalo oko 100 dobrovoljnih davalaca, od kojih je njih 75 dalo krv. Toplo vrijeme i dugo putovanje izazvali su povećanje pritiska kod više od 20 zainteresovanih koji su došli, ali nisu mogli darivati krv.

Ovo je jubilarna 20. akcija dobrovoljnog darivanja krvi u okviru memorijalne, duhovne, kulturno-sportske i humanitarne manifestacije "Petrovdanski dani- Srebrenica 2017".

Doktor Dalibor Lipovac iz zvorničke Službe za transfuziju krvi rekao je Srni da je ova akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Srebrenici najuspješnija, najorganizovanija i najmasovnija u zvorničkoj regiji.

Osim redovnih i novih dobrovoljnih davalaca iz Srebrenice i ove godine su u akciji učestvovali davaoci iz Opštinske organizacije dobrovoljnih davalaca krvi "Rudar" iz Ugljevika, zatim članovi Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi "Elektro-Bijeljine".

Drugi put na akciju se odazvala grupa dobrovoljnih davalaca iz Gacka, a učestvovala je i grupa davalaca iz Višegrada.

Predsjednik aktiva dobrovoljnih davalaca krvi "Elektro-Bijeljine" Branislav Sekulić rekao je Srni da više godina učestvuju u ovoj akciji i da su i danas došli članovi iz skoro svih elektrodistribucija koje su u sastavu ovog preduzeća.

Predsjednik "Rudara" Milan Marković kaže da davaoci iz Ugljevika već desetak godina dolaze na akcije darivanja krvi u Srebrenicu. "Došlo nas je 30, a bilo je mnogo više zainteresovanih. Bili smo ograničeni kapacitetom autobusa, jer nije bilo više mjesta", pojašnjava Marković.

Predsjednik dobrovoljnih davalaca krvi iz Gacka Miroslav Vuković Hrgo kaže da je broj učesnika akcije iz ovog mjesta takođe bio limitiran brojem mjesta u vozilu kojim su doputovali, a prevalili su jutros oko 300 kilometara da bi učestvovali u ovoj humanoj akciji i pokazali solidarnost sa davaocima i saborcima iz Srebrenice.

Organizator akcije je Boračka organizacija iz Srebrenice u saradnji sa srebreničkim Domom zdravlja i Službom za transfuziju krvi zvorničke bolnice.

Predsjednik Boračke organizacije i višestruki davalac krvi Gojko Simić zahvalio je svim davaocima, a posebno onima koji su došli iz Gacka, Višegrada, Ugljevika i drugih opština da daju najdragocjeniju tečnost danas u Srebrenici.

"Petrovdanski dani" se organizuju u znak sjećanja i odavanja počasti za 69 poginulih i 22 nestala srpska borca i civila na Petrovdan 1992. godine u selima Zalazje, Sase, Biljača i Zagoni u srebreničkoj i bratunačkoj opštini.

Ove godine manifestacija će trajati pet dana i završiće se parastosom, polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća za pokoj duša poginulih i nestalih srpskih boraca i civila, koji će biti služen na Petrovdan, 12.jula, kod spomen obilježja u selu Zalazje, gdje ih je najveći broj nastradao.

Organizator ove memorijalne manifestacije je Odbor za obilježavanje stradanja srpskog naroda Srebrenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana