U Srebrnici 56 osoba darivalo krv

Srna
Foto: Srna

SREBRENICA - Današnjoj tradicionalnoj 24. akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Srebrenici odazvalo se 70 davalaca, od kojih je 56 darovalo krv, a 14 je vraćeno zbog zdravstvenih poteškoća.

Ova humana akcija organizuje se svake godine u okviru memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije "Petrovdanski dani" koja je počela sinoć i trajaće do 12. jula.

Davanje krvi organizuje Boračka organizacija Srebrenica u saradnji sa Domom zdravlja i Službom za transfuziju krvi zvorničke bolnice.

Osim davalaca krvi iz Srebrenice i susjednog Bratunca, današnju akciju su podržali i davaoci iz Ugljevika i Višegrada.

Mirjana Benović, koja je predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi "Soko 2020" iz Ugljevika, danas je 28. put darovala krv.

Ona kaže da su iz Ugljevika došli da podrže ovu humanu akciju, da uspostave saradnju i sklapaju prijateljstva sa davaocima krvi iz drugih sredina.

Srebreničanin Ilija Vrakela, koji je danas četvrti put darovao krv, kaže da je to njegov skromni doprinos humanosti i da slijedi porodičnu tradiciju.

Njegova majka Biljana za života je donirala organe i nakon njene smrti, zahvaljujući tome za tri lica su transplantirani njeni organi i spašeni su im životi.

Novinar Mladen Kojić iz Srebrenice, koji je višestruki davalac krvi, danas je bio u dvostrukoj ulozi - darovao je krv, ali i uradio novinski prilog o ovoj akciji, što je najbolji praktični primjer humanosti i solidarnosti.

Učesnici ističu da je akcija dobro organizovana i da je bio dobar odziv, uprkos epidemiološkim mjerama i ograničenjima.

"Petrovdanski dani" se organizuju u znak sjećanja i odavanja počasti za 69 poginulih i 22 nestala srpska borca i civila na Petrovdan 1992. godine u selima Zalazje, Sase, Biljača i Zagoni u srebreničkoj i bratunačkoj opštini.

Od 22 nestala, još deset ih se još vode kao nestali.

Kao i prethodnih, i ove godine manifestacija će zvanično biti završena parastosom, polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća za pokoj duša poginulih i nestalih srpskih boraca i civila, koji će biti služen na Petrovdan, 12. jula, kod spomen-obilježja u selu Zalazje, gdje ih je najveći broj nastradao.

Organizator ove memorijalne manifestacije je Odbor za obilježavanje stradanja srpskog naroda Srebrenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana