Dani sjećanja na stradanje Srpčana na ozrensko-vozućkom ratištu

D. J.
Dani sjećanja na stradanje Srpčana na ozrensko-vozućkom ratištu

SRBAC - Dani sjećanja na stradanje Srpčana na ozrensko-vozućkom ratištu, koje se dogodilo 10. septembra 1995. godine, započeli su parastosom u čast poginulim borcima Prve srbačke lake pješadijske brigade i istorijskim časovima koji su održani za učenike osnovnih i srednjih škola.

Brojne delegacije, među kojima su bili i predstavnici Četvrte ozrenske brigade sa ratnim komandantom Zoranom Blagojevićem na čelu, položile su u petak cvijeće na centralno spomen-obilježje u Srpcu, spomen-sobu i spomen-kosturnicu na gradskom groblju u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci deset neidentifikovanih srbačkih boraca.

Potpukovnik Vićo Kovačević, načelnik štaba srbačke brigade, rekao je da su na Vozući u jednom danu stradala 24 borca srbačke brigade, a tokom 16 mjeseci provedenih na ovom ratištu poginulo je i nestalo 45 ljudi iz Srpca, uz veliki broj ranjenih.

- Nijedna druga brigada osim srbačke nije toliko dugo odolijevala napadima neprijatelja na ovom području koje je predvodio zloglasni odred “El mudžahedin”, potpomognut NATO avijacijom. I pored herojskog otpora došlo je do popuštanja linija odbrane, a posebno je ugrožena bila kota Paljenik, gdje je grupa srbačkih boraca ostala u okruženju i svi su izginuli - rekao je Kovačević.

Prvi put su održani istorijski časovi u školama o stradanju Srpčana na Vozući. Predsjednik Boračke organizacije opštine Srbac Goran Plotan kaže da je važno da mladi saznaju pravu istinu o proteklom ratu.

- Potrebno je djecu učiti da vole svoje pismo i jezik, poštuju svoj narod i cijene sve one koji su dali živote kako bismo živjeli u miru na vjekovnim ognjištima. Oni ne treba nikoga da mrze jer mržnja ne donosi ništa dobro, već da saznaju istinu o prošlosti kako bi na pravom putu gradili budućnost - rekao je Plotan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana