“Dani meda” u Prijedoru: Prinosi skromni, kvalitet dobar

S. Ta.
“Dani meda” u Prijedoru: Prinosi skromni, kvalitet dobar

Prijedor - Prijedorčani i stanovnici okolnih opština ovog vikenda imaju priliku da na Malom trgu u Prijedoru posjete izložbene štandove sa pčelinjim proizvodima te izaberu med ili druge delicije iz bogate ponude.

Privredno-turistička manifestacija “Dani meda”, 14. po redu, koja je otvorena u petak, okupila je pčelare iz Prijedora, Kostajnice, Novog Grada i Bihaća.

- Pčelari kažu da godina nije bila dobra, ali je med izuzetno dobar. Imaju i zaliha iz prethodne godine i kažu da su u cjelini zadovoljni, te da su bolje prošli nego pčelari u nekim drugim krajevima Srpske - rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nakon obilaska izlagača.

Predsjednik Udruženja “Prva pčela” Prijedor Đuro Kunić je kazao da ovo udruženje broji oko 80 aktivnih članova i podsticaje koriste za 3.400 košnica, dodajući da podsticaji sa republičkog nivoa iznose pet KM, a sa lokalnog dvije KM po pčelinjem društvu.

- Prinos je ove godine više nego skroman - od dva, tri do pet kilograma po društvu, što za nas nije dovoljno ni da pokrijemo rashode - rekao je Kunić.

Cijena meda je, uprkos lošoj sezoni, na prošlogodišnjim nivou i iznosi 15 KM po kilogramu, a u ponudi su i razni drugi pčelinji proizvodi. 

Izlagače su u petak, kao i svake godine, posjetili mališani vrtića “Radost” Prijedor. Sajam će biti otvoren do nedjelje, kada će med na štandovima zamijeniti voće na manifestaciji “Dani voća”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana