"Dani krompira" u Istočnom Novom Sarajevu i Glamoču: Prinosi manji, otkupna cijena veća

J. K.
"Dani krompira" u Istočnom Novom Sarajevu i Glamoču: Prinosi manji, otkupna cijena veća

ISTOČNO SARAJEVO - Vrijedni domaćini iz Rogatice i Glamoča i ove godine proizveli su značajne količine kvalitetnog krompira, a iako su prinosi nešto slabiji, ističu da plasman ne bi trebao biti problem s obzirom na to da je i cijena nešto viša nego lani.

Istakli su to proizvođači na tradicionalnoj manifestaciji "Dani krompira" koja je održana proteklog vikenda i u Rogatici i u Glamoču.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, resora za pružanje stručnih usluga i poljoprivredne grupacije Sarajevsko - romanijske regije u Istočnom Novom Sarajevu održani su "Dani rogatičkog krompira". Rogatičko područje baštini tradiciju proizvodnje krompira, a u toku je i proces sertifikovanja.

- Prezadovoljni smo rodom, dobar je kvalitet krompira a i plasman - kazao je proizvođač krompira iz Borike Dragomir Džida.

Uzgojem krompira u Glamoču bavi se nešto više od 100 proizvođača. Kako su objasnili, prinosi u ovoj godini su manji zbog suše, ali je cijena otkupa znatno veća, od 1,20 KM do 1,50 KM po kilogramu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana