Dame vladaju Rogaticom

Sreten Mitrović
Dame vladaju Rogaticom

Rogatica - Pripadnice nježnijeg pola ulovile su pet načelničkih fotelja u opštini Rogatica, zbog čega se može reći da ovom lokalnom zajednicom vladaju dame.

Na čelu četiri od ukupno pet odjeljenja su dame, a funkciju zamjenika prvog čovjeka opštine takođe obavlja žena. Imenovanjem Tijane Brkić i Željke Kojić za načelnice Odjeljenja za finansije, odnosno Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije na posljednjoj sjednici Skupštine opštine završeno je konstituisanje lokalnih organa vlasti u kojima je žena više nego ikada.

Da su mlade, obrazovane i ambiciozne žene, među kojima su se tri ostvarile u najvažnijoj - ulozi majke, recept za svjetliju budućnost Rogatice, smatra i načelnik ove opštine Milorad Jagodić. S obzirom na to da je i njegova zamjenica Jelena Karadžić-Pušonja, takav primjer povjerenja ženama dosad nije zabilježen u ovoj, ali ni mnogim drugim lokalnim zajednicama.

- Najvažnije je to što posjeduju kvalitet, znanje i stručnost. Imam povjerenja u njih i siguran sam da će veoma dobro obavljati svoje poslove. Odlično funkcionišemo, nadam se da će iz toga izaći i dobri rezultati - kaže Jagodić.

Karadžić-Pušonja, koja je u neku ruku spona između načelnika i opštinske uprave, kaže da je ponosna na to što je u timu kojem je načelnik povjerio tako odgovorne zadatke.

- Saradnja je na najvišem nivou, a iz toga će, nadam se, uslijediti zajednički cilj, a to je dobar rad opštinske administracije i zadovoljni građani - kazala je ona.

Slično misli i Andrijana Nešković kojoj je povjeren resor opštih poslova. Ona kaže da je ukazano povjerenje veliki izazov i traži samoinicijativu i kreativnost.

- Načelnik opštine spojio je iskustvo i mladost pet ambicioznih žena. Od toga se mogu očekivati samo dobri rezultati - naglasila je Neškovićeva.

Na čelu Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove je Biljana Simić koja je dio radnog iskustva sticala na poslovima u sličnom ministarstvu u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona. Ne krijući sreću zbog povjerenog posla u Rogatici, Simićeva poručuje da će učiniti sve da opravda ukazano povjerenje.

Željka Kojić je radno iskustvo sticala radeći u privatnom sektoru. Da je riječ o vrijednoj ženi, najbolje pokazuje to što je uprkos majčinstvu uspjela u roku da završi javni fakultet. Kojićeva se udala na drugoj godini studija ekonomije i ubrzo osjetila čari majčinstva, ali joj briga o bebi nije bila prepreka u nastavku studija. Ova majka trinaestogodišnjeg dječaka i sedmogodišnje djevojčice prihvatila je i novi izazov koji joj je ponudio Jagodić.

- Mnogo mi znači to što je nagrađen moj trud, zbog čega mi neće teško pasti da se odreknem i slobodnog vremena kako bismo zajedničkim snagama učinili nešto korisno za našu opštinu - istakla je Kojićeva.

Tijani Brkić ovo je drugi mandat načelnika Odjeljenja za finansije, a u prethodnom je bila jedina načelnica u opštini. Prema njenom mišljenju, opredjeljenje Jagodića da većinu rukovodnih mjesta u opštinskoj upravi povjeri ženama je pun pogodak.

- Žene imaju prednost jer su odgovornije, praktičnije i znaju bolje organizovati posao, ali i druge obaveze u svakodnevnom životu - smatra Brkićeva.

Ostalim ženama, ma gdje bile, naše sagovornice predlažu da se masovnije uključuju u sve pore života, pa i politiku.

- Jer ako se one ne bave politikom, politika će se baviti njima, a to po pravilu biva na štetu žena - poručuju rogatičke načelnice.

Jedini muškarac

Jedini muškarac među načelnicima odjeljenja u Rogatici je iskusni Delivoje Đerić koji vodi Odjeljenje privrede i društvenih djelatnosti. On je kazao da načelnice odjeljenja i zamjenica načelnika opštine imaju podršku ostalih radnika, te u šali dodao da je "ugrožen" ljepotom i pameću koleginica, ali se nada da će nekako izdržati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana