Dalekovod minira izgradnju elektrane

Marina Čigoja
Dalekovod minira izgradnju elektrane

Banjaluka - "Elektroprenos BiH" zatražio je da bude obustavljena izgradnja male hidroelektrane "Govza 1" kod Foče, jer se radovi započeti u zaštitnoj zoni njihovog dalekovoda zbog čega nisu ni dali saglasnost za gradnju.

Dopis sa zahtjevom za obustavljanje radova "Elektroprenos" je 6. jula poslao načelniku Foče Radisavu Mašiću, Inspektoratu RS i preduzeću "Elektros" iz Banjaluke, koje gradi hidroelektranu "Govza 1". "Elektrosu" je za ovaj projekat Vlada RS dodijelila koncesiju na period od 30 godina.

- Zone sigurnosti dalekovoda definisane su Pravilnikom o zonama sigurnosti nadzemnih elektroenergetskih vodova nazivnog napona od 110 do 400 kilovolti, a s obzirom na to da su oni u vlasništvu "Elektroprenosa", neophodna je naša saglasnost za izgradnju. "Elektroprenosu BiH" se do sada niko nije obratio za mišljenje, odnosno saglasnost u vezi sa izgradnjom male hidroelektrane "Govza 1" - istakli su u "Elektroprenosu BiH" i naveli da nemaju informacije o tome da li preduzeće "Elektros" posjeduje dozvolu za građenje.

Direktor i većinski vlasnik preduzeća "Elektros" Ostoja Storebra kaže da ne postoji nikakvo rješenje o obustavljanju radova, niti će oni biti obustavljeni jer posjeduju sve potrebne dozvole.

- Sve potrebne dozvole i saglasnosti imamo, počevši od energetske saglasnosti do građevinske dozvole. To što se "Elektroprenos" sada sjetio dalekovoda nije slučajno. Radi se o opstrukciji kojom se nanosi direktna šteta preduzeću "Elektros", opštini Foča i RS - rekao je Storebra.

Načelnik Foče Radisav Mašić istakao je da je investitor obezbijedio svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju hidroelektrane.

- Godinu od početka gradnje dobili smo dopis "Elektroprenosa" kojim traže obustavljanje radova zbog toga što se dijelom izvode ispred trase dalekovoda. Mislim da se tu može naći rješenje ako postoje odgovarajući izloatori. Rekli su mi da postoje i onda ne postoji prepreka da hidroelektrana bude završena - kazao je Mašić.

On je istakao da je opštini Foča u interesu da gradnja bude nastavljena i okončana.

- Zalažemo se da budu otklonjeni nedostaci, ukoliko ih ima, i da izgradnja bude nastavljena. U tom pravcu je išao i naš odgovor "Elektroprenosu" - kazao je Mašić.

Iz Inspektorata RS nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa zahtjevom koji im je uputio "Elektroprenos BiH".

Izgradnja male hidroelektrane "Govza 1" na istoimenoj fočanskoj rijeci u naselju Jeleč počela je 30. jula prošle godine. Storebra je istakao da bi elektrana trebalo da bude završena do 1. jula iduće godine. Instalisana snaga elektrane je 4,9 megavata, a do sada je u nju prema tvrdnjama investitora uloženo oko 5,5 miliona od planiranih oko 12,5 miliona maraka KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana