Čvršći nasip za mirniji san Srpčana

Dejan Jovičić
Čvršći nasip za mirniji san Srpčana

SRBAC - Rekonstrukcija vrbasko-savskog nasipa u Srpcu u dužini od 9,2 kilometra trebalo bi da bude završena do kraja godine, čime će u značajnoj mjeri biti poboljšan sistem odbrane od poplava na području te opštine.

Vrijednost investicije iznosi oko tri miliona maraka, po čemu je to najvažniji projekat koji se ove godine realizuje u Srpcu.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da ­je riječ o zahtjevnom, ali veoma značajnom projektu za tu lokalnu zajednicu koja je često na udaru elementarnih nepogoda.

- Nakon što smo u više navrata proteklih godina sanirali primarnu i sekundarnu kanalsku mrežu, ovo je još jedan način da poboljšamo odbrambeni sistem kako se više nikada ne bi ponovile katastrofe poput one iz 2014. godine, kada je ukupna šteta u Srpcu dostigla iznos od oko 10 miliona KM - rekao je Dragosavljević.

Dodao je da je u okviru projekta, izgradnjom betonskog zida dugog 2,1 kilometar, urađeno i nadvišenje odbrambenog nasipa u Prijebljezima za oko 120 centimetara kako bi bilo spriječeno izlivanje Vrbasa i potapanje gradskog područja.

- Rekonstruisali smo crpnu stanicu u Poveliču, a u narednom periodu očekujemo nastavak sanacije i preostalih dviju crpnih stanica u Srpcu i Bajincima - rekao je Dragosavljević.

Za sanaciju vrbasko-savskog nasipa angažovana je građevinska firma “Keso gradnja” iz Zvornika. Šef građevinskog tima Momčilo Ristić rekao je da su najveći problem na nasipu bila velika odstupanja u visinskoj razlici, što je dovodilo do probijanja i predstavljalo opasnost po lokalno stanovništvo.

- Obnovu nasipa u gradskom području završićemo do kraja mjeseca, a onda se prebacujemo u zonu Bardače i Bajinaca, gdje se poplave dešavaju više puta u toku godine. Nakon završetka radova, vjerujem da će mještani u ugroženim područjima konačno moći odahnuti - istakao je Ristić.

Sanacija vrbasko-savskog nasipa počela je u oktobru 2018. godine, a projektom su obuhvaćena 5,2 kilometra savskog i četiri kilometra vrbaskog nasipa.

 Odbranjen nasip

Intenzivnija sanacija nasipa počela je nakon što je u martu 2018. godine rijeka Vrbas prodrla preko takozvanog prelivnog ventila u zaštićeni dio opštine, zbog čega je na pomolu bila katastrofa. Nakon angažovanja teške mehanizacije i više desetina volontera koji su punili vreće pijeskom, borba sa vodenom stihijom je okončana poslije više časova, čime je Srbac spasen od potapanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana