Cvijetnjake Trebinja krase nove sadnice

Ratomir Mijanović, Danijela Stokanić
Cvijetnjake Trebinja krase nove sadnice

Trebinje - Gradske površine u Trebinju ove godine će prvi put ukrašavati cvijeće lokalnih proizvođača, koji su juče preduzeću "Komunalno" isporučili oko 10.000 sadnica za jesenju sadnju.

Radnici su odmah prionuli na posao, a u sadnji cvijeća u pomoć su im pritekli učenici Centra srednjih škola u Trebinju, koji pohađaju hortikulturu i agroturizam.

Direktor "Komunalnog" Nedeljko Lambeta istakao je da više neće biti potrebe da se cvijeće i ukrasno bilje nabavlja iz drugih gradova BiH, kao što je do sada bio slučaj.

- Naredne godine saradnju planiramo da uspostavimo sa još više uzgajivača, jer nam se javilo nekoliko zainteresovanih koji bi nam prodavali cvijeće od proljeća - kazao je Lambeta.

Dodao je da je za jesenju sadnju izdvojeno oko 12.000 maraka, što je po jednoj sadnici od 0,75 do 90 KM, u zavisnosti od vrste cvijeća.

Sadnice su, osim od nekoliko porodica, kupljene i od Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko".

Uzgajivači od kojih je trebinjsko komunalno preduzeće otkupilo cvijeće ističu da im je ovo velika sigurnost jer imaju unaprijed dogovoren plasman cvijeća.

Proizvođač cvijeća i rasadnog materijala iz Gomiljana Dragana Prtilo kaže da je značajan iskorak to što im je komunalno preduzeće ukazalo povjerenje i sa njima dogovorilo otkup sadnica.

- Pozitivno je to što nam tržište osigurano i to nam garantuje da ćemo ubuduće imati sigurnog kupca - kazala je Prtilova. Dodala je da su već dogovorili i količine za proljećnu sadnju.

Njen sugrađanin Miljan Bulut, čije će sadnice takođe krasiti gradske površine, istakao je da je ljubav prema cvijeću, koje sad uzgaja zajedno sa suprugom i majkom, naslijedio od oca.

- Velika je stvar kada nešto proizvedete i znate da ćete to i prodati. Za jesenju sjetvu namijenio sam oko 4.000 sadnica zimskog cvijeća - kazao je Bulut.

Saradnja

Trebinjsko preduzeće "Komunalno" saradnju sa domaćim uzgajivačima cvijeća za jesenju sadnju dogovorilo je sredinom ove godine. Godišnje potrebe za područje grada kreću se od 30.000 do 40.000 cvjetova, dok trebinjski uzgajivači mogu podmiriti i veće potrebe, jer imaju kapacitet i znanje u ovom poslu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana