Cvijanovićeva: Podrška realizaciji projekata

Srna
Foto: Srna

FOČA- Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović upoznala se danas u Foči, u razgovoru sa načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem, o razvojnim projektima ove lokalne zajednice i najavila podršku republičkih institucija u njihovoj realizaciji.

"Načelnik je upoznao mene, a prethodno i Vladu i poslao određene projekte koji su naslonjeni na ideju nastavka razvoja. Naravno, od infrastrukture, gdje je neophodno intervenisati, a znamo da će preduzeće Putevi Republike Srpske ovdje realizovati važan projekat, pa do kulture, obrazovanja, sporta i svega što je značajno za život građana", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Predsjednik Srpske pohvalila je aktivizam Vukadinovića i njegovog tima, kao i kvalitet projekata, te naglasila da republičke i lokalne institucije zajedničkim snagama nastavljaju da rade na razvoju Republike Srpske.

Ona je izrazila zadovoljstvo što će moći da obezbijedi sredstva za nabavku autobusa za prevoz đaka i sportista, ističući da je riječ o važnom projektu.

Cvijanovićeva kaže da je raduje činjenica da je univerzitetski život u Foči, pokretanjem studija medicine na engleskom jeziku, poprimio internacionalnu dimenziju.

Ona je istakla da Medicinski fakultet i opština mogu računati na republičku podršku da se zajedničkim snagama afirmiše ta mogućnost koju Foča ima, da bi bilo što više stranih studenata, što će mnogo značiti za lokalnu ekonomiju.

Predjednik Srpske je rekla da je sa Vukadinovićem razgovarala i o tome kako pojedina ministarstva Republike Srpske mogu na ubrzan način da izađu u susret potrebama Foče.

"U Foči imamo turističke bisere na kojima treba raditi u budućem periodu i ostaje opredijeljenost Vlade i drugih republičkih nstitucija da rješavamo pitanja u vezi sa Nacionalnim parkom `Sutjeska`, ali i sve drugo što je neophodno za bolji život u opštini Foča", poručila je Cvijanovićeva.

Vukadinović je nakon sastanka rekao da je upoznao Cvijanovićevu o najvažnijim projektima, kao što su zgrada za mlade bračne parove, starački dom, novi gradski trg i nova pijaca, parterno uređenje hrama Svetog Save, te izrazio zadovoljstvo što opština može očekivati podršku republičkih institucija.

"Imamo ogromno razumijevanje od strane predjednice i milsim da ćemo u budućem perioodu nastaviti sa saradnjom", rekao je Vukadinović novinarima.

Osim podrške kapitalnim projektima, Cvijanovićeva je obećala, kako je naveo Vukadinović, da će pomoći nabavku autobusa za prevoz đaka i sportista.

"Autobus bi se koristio za prevoz đaka iz Lazareva, Barakovca i još nekih naselja gdje postoji potreba. Mi bismo zaposlili radnika, a kabinet predsjednika bi nam pomogao u nabavci autobusa, koji bi se vikendima koristio za prevoz naših sportista", pojasnio je načelnik.

Vukadinović je napomenuo da Foča ima velike potencijale za razvoj, od Medicinskog fakulteta, na kojem je sve više stranih studenata, preko turističkih bisera - raftinga na Tari, Nacionalnog parka "Sutjeska" i budućeg Parka prirode "Tara", do hidroenergetskih projekata na Drini i Bistrici, čija gradnja se očekuje, i drvoprerade.

On je dodao da je upoznalo Cvijanovićevu i sa problemom nedostatka dovoljne količine oblovine za domaće drvoprerađivače, što bi trebalo biti riješeno u saradnji sa Vladom Srpske i Savjetom ministara.

Vukadinović je najavio da će Cvijanovićeva biti pokrovitelj Međunarodnog fudbalskog turnira "Fudbal frends", koji će biti održan u julu, akon dvije godine pauze zbog pandemije kovda 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana