Cvijanović: Vlada opredijeljena za dalji razvoj lokalnih zajednica

Srna
Cvijanović: Vlada opredijeljena za dalji razvoj lokalnih zajednica

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović prisutvovaće danas u Mrkonjić Gradu obilježavanju krsne slave opštine Svetog proroka Ilije i Danu 11. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Uoči posjete, Cvijanovićeva je izjavila Srni da je Vlada Republike Srpske otvorena za saradnju i partnerstvo sa lokalnim zajednicama u realizaciji projekata od zajedničkog interesa, s ciljem unapređenja i poboljšanja uslova života građana.


"Mrkonjić Grad ima značajne investicione potencijale i brojne prirodne resurse, a privreda i stvaranje uslova za privređivanje je u fokusu rada Vlade Republike Srpske", rekla Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je od 2006. godine do danas u opštinu Mrkonjić Grad je uloženo po različitim osnovama više od 50 miliona KM.

Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada čvrsto opredijeljena da sačuva postojeća radna mjesta, podstakne nova zapošljavanja i obezbijedi ambijent privlačan za ulaganja, kako domaćim tako i stranim investitorima, te podrži svaku dobru inicijativu koja doprinosi razvoju Republike Srpske.

"Mrkonjić Grad je lokalna zajednica u čiji razvoj je Vlada Srpske mnogo uložila i za koju je prepoznala da ima društveni, ekonomski, odnosno privredni potencijal i u koju, zajedničkim radom i zalaganjem republička i opštinske vlasti, svako u okviru svojih nadležnosti, nastoji doprinijeti unapređenju poslovanja u Republici Srpskoj i osnaženju privrednih aktivnosti", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da nije izostala ni budžetska podrška Vlade Republike Srpske Mrkonjić Gradu, opštini koja preferira da postane jedan od najvećih izvoznika u regiji.

"Iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa za projekte koji se realizuju na teritoriji ove opštine do sada je uloženo 8,6 miliona KM, a posredstvom Investiciono-razvojne banke Republike Srpske na kreditnoj osnovi u opštinu Mrkonjić Grad od 2008. godine do danas plasirano je 18,4 miliona KM", precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je ovoj, kao i mnogim drugim lokalnim zajednicama u Srpskoj pružena budžetska podrška za razvoj privrede, pa je za podsticaj izvozu, poboljšanje efikasnosti poslovanja i druge projekte obezbijeđeno milion i po KM.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih- vojnih invalida na području opštine Mrkonjić Grada, Cvijanovićeva je navela da je Vlada Srpske uložila 1,8 miliona KM.

Zahvaljujući tim sredstvima, stambeno je zbrinuto 99 porodica, od kojih njih 40 izgradnjom stanova, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 59 porodica.

Kada je riječ o zapošljavanju, kaže Cvijanovićeva, za socijalno zbrinjavanje radnika utrošeno je 2,2 miliona KM, a zbrinuto je šest preduzeća sa 1.000 radnika.

"U projekte zapošljavanja za period 2007-2016, utrošeno je 1,4 miliona KM, a zaposleno je 331 lice. Preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida u Mrkonjić Gradu od 2006-2016. zaposleno je osam invalida, za šta je izdvojeno 25.000 KM", rekla je Cvijanovićeva u izjavi Srni.

Ona je dodala da je Vlada Republike Srpske uložila značajna sredstva i u oblast zdravstva.

"Od 2006. do danas u zdravstvo je uloženo oko 1,7 miliona KM, od čega pola miliona KM iz Razvojnog programa Republike Srpske za rekonstrukciju Doma zdravlja, te 1,2 miliona KM za adaptaciju, sanaciju, rekonstrukciju i opremanje ambulanti porodične medicine, kao i nabavku sanitetskog vozila", precizirala je Cvijanovićeva.

U periodu 2006-2016, u prosvjetu je uloženo više od 2,9 miliona KM, od čega 1,08 miliona KM iz Razvojnog programa Srpske, i to za izgradnju sale za fizičko vaspitanje u Podrašnici, te sanaciju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola u opštini Mrkonjić Grad, dok je iz budžeta Republike Srpske za nabavku opreme, rekonstrukciju i izgradnju školsih objekata izdvojeno 343.000 KM.

Premijer Srpske je navela da je u oblasti poljoprivrede za područje opštine Mrkonjić Grad od 2006. do danas uloženo 6,4 miliona KM kroz razne projekte kao što su podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela.

Prema njenim riječima, za realizaciju programa izgradnje, rekonstrukcije, rehabilitacije i modernizacije puteva u opštini Mrkonjić Grad, te izgradnju mosta izdvojeno je sedam miliona KM.

Kao primjer razvojnog projekta na području Mrkonjić Grada Cvijanovićeva je navela i izgradnju Fabrike "R-S silikon", čija je izgradnja i opremanje koštala ukupno 41 milion evra.

Zahvaljujući ovoj investiciji, prema njenim riječima, omogućeno je novih 112 radnih mjesta, a Vlada Republike Srpske je za realizaciju ovog projekta obezbijedila devet miliona KM.

Obilježavanje krsne slave opštine Svetog proroka Ilije i Dana 11. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske predviđeno je sa početkom u 20.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana