Čuvene građevine u Rogatici prepuštene zubu vremena: Nekad ponos, danas ruine

Sreten Mitrović
Čuvene građevine u Rogatici prepuštene zubu vremena: Nekad ponos, danas ruine

ROGATICA - Čuvene rogatičke građevine, stare više od stotinu godina, nekada ponos opštine danas su ruine prepuštene zubu vremena, zbog čega bi, smatraju mještani, nadležni trebalo hitno da reaguju s ciljem zaštite ovih nijemih svjedoka istorije.

Stare od prije Drugog, a pogotovo Prvog svjetskog rata, kuće u Rogatici mogu se izbrojati na prste jedne ruke. Među njima je zgrada braće Čapljić u kojoj je poslije Drugog svjetskog rata radila nekadašnja Narodna banka, a kasnije je bila dio uprave Komunalno-građevinskog preduzeća “Standard”, u kojem je jedno vrijeme radio i Radio Rogatica.

Zgrada u ulici Serdar Janka Vukotića, prema raspoloživim podacima, sagrađena je oko 1900. godine. Za ono vrijeme bila je vila i jedna od najljepših zgrada u Rogatici. Dio te ljepote, gledano svana, još se vidi.

Na tom spisku je i mala porodična kuća Zekovića u Donjem Polju, u susjedstvu crkve Svete trojice. I ona je bila lijepa i jedinstvena, posebno zbog vanjskog izgleda. Na njenoj ivičnoj fasadi nalazila se bordura koja je krasila prvu novčanicu od 1.000 dinara Kraljevine Jugoslavije.

Kako je i od čega rađena, a nije se srušila, skoro vijek traje, pitaju se mnogi Rogatičani.

Obje ove građevine su dio istorije Rogatice, ali sudeći prema njihovom sadašnjem izgledu, ubrzo će otići u legendu, kao i dosta drugih koje su preživjele razaranja Prvog, Drugog i Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali su, zbog neodržavanja, stradale u miru.

Zato, s ciljem očuvanja i zaštite ovih svjedoka nekadašnje Rogatice za buduća pokoljenja kao kulturno-istorijske baštine odavno je sazrelo mišljenje da se krene u njihovu zaštitu po cijenu otkupa od postojećih vlasnika s pozivom da u prvom redu reaguje Centar za kulturu i sport.

Da za to ima potrebe smatra i Ivica Božić, direktor “Termaga”, u čijem je sastavu bivši “Standard”. On kaže da je pomenuta zgrada sa njihove strane zaštićena od intenzivnijeg propadanja, ali da veći poduhvati na sanaciji nisu na njihovoj listi prioriteta.

- Problem su vanjske staklene površine, koje tokom noći neko razbija i uništava iz obijesti. Što se tiče naše kompanije, trenutno imamo prečih obaveza od ozbiljnije zaštite i rekonstrukcije ove zgrade. Zato bismo je rado, ako postoji interesovanje i naravno uz određenu naknadu, ustupili nekom ko bi je iskoristio u pametnije svrhe. Mi imamo novije i funkcionalnije prostorije, iako je stara zgrada jedinstvena po mnogo čemu, posebno u oblasti njegovanja baštine stare Rogatice - kaže Božić.

Direktor Centra za kulturu i sport “Radenko Mišević” Slaviša Bojović za “Glas Srpske” kaže da je prije nekoliko godina posao preuzimanja ove zgrade od “Termaga” bio doveden skoro do kraja, s namjerom da ona bude zaštićena i iskorištena za smještaj lokalnog muzeja starina i za neke duge namjene.

- Međutim, došla je epidemija “kovida 19” i sve je stalo. Predložiću nadležnima da ovo pitanje ponovo bude aktivirano i nadam se uspješnom rješenju - rekao je Bojović.

Cilj je da ovaj i ostali spomenici koji imaju kulturni značaj, koliko-toliko budu zaštićeni od daljeg propadanja i vremenom, prema ozbiljnim razmišljanjima dobronamjernih, pretvoreni u objekat u kojem bi se odvijale neke kulturne i slične manifestacije, pa zašto ne, naglasi Bojović, i lokalni muzej o kojem se sve više priča.

U protivnom ni zgradi “Standarda” ni kući Zekovića, ali i ostalom što podsjeća na staru Rogaticu ne piše se dobro. Zub vremena i, iz raznih razloga, nebriga vlasnika, čine svoje.

- Urušavanje je rapidno i svakodnevno - kaže predsjednik mjesne zajednice Rogatica 2, kojoj teritorijalno pripadaju i zgrada “Standarda” i kuća Zekovića, Zoran Kosorić.

Kuća Toševića

Na spisku starih i istorijsko značajnih građevina kojima treba hitna zaštita je i, prema mišljenju Rogatičana, i kuća izumrle porodice Tošević na Grudi, u neposrednoj blizini Spomen-kosturnice u kojoj su kosti srpskih i crnogorskih vojnika poginulih 1914. na brdu Vitanj i širem području Glasinca i tadašnjeg rogatičkog sreza u borbama sa okupacionim vojnicima Austrougarske monarhije.

U ovom “slučaju” na potezu su navodno poznati pjevač Oliver Mandić iz Beograda i nadležni u Rogatici. Što ga prije povuku u pozitivnom smislu, veće su šanse za spas i ovog nijemog svjedoka stare Rogatice, ocjena je onih koji vole svoj grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana