Čuvaćemo Milku i Belku kao oči

Anita Janković
Čuvaćemo Milku i Belku kao oči

Vučitrn - Pritisnutu nemaštinom i stalnim strahom porodicu Arsić sa Kosova i Metohije konačno je obasjala sreća kada je u njihovo dvorište ušetala krava Milka i tele kojeg su nazvali Belka.

Arsićima, koji žive u selu Grace nadomak Vučitrna, potekle su suze radosnice jer im je ostvarena skromna, ali dugo očekivana želja. "Glas Srpske" sa željom da pomogne ovoj porodici koja živi na rubu egzistencije objavio je nedavno potresnu priču mladića Gorana Arsića na čija je pleća pao teret da prehrani ukućane. On se obratio Odboru za pomoć Srbima na Kosmetu iz Banjaluke moleći za podršku kako bi kupio kravu i obezbijedio hranu za svoju braću i oboljele roditelje. Vapaj dvadesetšestogodišnjaka uslišili su Eparhija gornjokarlovačka i vladika Gerasim koji su, čim su pročitali potresni tekst, ekspresno obezbijedili novac.

- Raduje me da smo olakšali život napaćenoj porodici. Dirnula me priča Arsića i nismo oklijevali da im odmah pošaljemo 1.500 evra za kupovinu krave. Naša eparhija kad god može pomaže siromašnima, a tako će biti i ubuduće - rekao je vladika Gerasim.

U domu Arsića je zavladala sreća, a u dvorište su pristigle i malobrojne srpske komšije poželjevši im mnogo mlijeka, sira i kajmaka.

- Nemoguće je pronaći prave reči i opisati emocije koje su nas preplavile. Suze radosnice i smeh se neprestano smenjuju. Hvala vladici Gerasimu, "Glasu Srpske" i gospodinu Miloradu Arlovu. Pomogli ste nam do neba - kaže uzbuđeni Goran Arsić.

Kravu i tele kupili su u Leposaviću, a na zgarištu su podigli malu štalu, jer su im prethodnu zapalili Albanci.

- Već nekoliko puta su nam krali stoku, kamenovali i zapalili štalu. Nabavili smo nekoliko pasa koji će čuvati Milku i Belku, a štalu smo sagradili tik pored kuće. One su nam sad novi članovi porodice, čuvaćemo ih kao oči u glavi - priča Arsić.

Život Arsića biće koliko-toliko lakši, ali bi lakše krenuli dalje kada bi Goran dobio posao. Završio je srednju medicinsku školu sa svim peticama, ali je na birou već šest godina.

- Ne bježim ni od kakvog posla. Spreman sam ljudima na ulici čistiti cipele. Radio bih bilo šta samo da obezbedim normalniji život porodici. Na Kosmetu nema posla, jedva uspem preko leta da zaradim koju dnevnicu, zato bih bio spreman doći u RS da zaradim novac za lekove bolesnim roditeljima - kaže Arsić.

Sedmočlana porodica živi od 164 marke socijalne pomoći od čega obezbjeđuju hranu i lijekove, ali uprkos teškim uslovima ne žele da napuste zemlju i ognjište svojih predaka. Nemaština je još teža jer svaku noć liježu u krevet u strahu od Albanaca i njihovih prijetnji ne znajući da li će osvanuti živi.

Ipak, Milka i Belka su vratile Arsićima razlog da se osmijehnu životu, a kada bi Goranu neko pružio šansu da se zaposli njihovoj sreći ne bi bilo kraja.

Akcije

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Miroslav Arlov nije krio sreću što je još jedna akcija za pomoć Srbima na Kosmetu uspješno okončana.

- Drago mi je da smo uspjeli tako brzo da pomognemo Arsićima da kupe kravu koja će im pomoći da se prehrane - rekao je Arlov i dodao da će nastaviti da pomaže Srbima na Kosmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana