Ćuprija u Višegradu vraća nekadašnji sjaj

Radoje Tasić
Ćuprija u Višegradu vraća nekadašnji sjaj

Višegrad - Čuvenom mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, koji je direktno u legendu odveo nobelovac Ivo Andrić, trebalo bi za petnaestak dana da bude vraćen nekadašnji sjaj.

Radnici i stručnjaci turske građevinske firme ER-BU, koji ovih dana postavljaju kocke na rampi mosta na lijevoj obali rijeke Drine, potrudili su se da staroj ćupriji udahnu novi život. Radnici kažu da je već ugrađeno oko 800 kvadratnih metara granitne kocke.

- Jedan radnik može u najboljim uslovima da postavi oko šest kvadrata kocke. Prvo smo betonirali podlogu, a onda na nju nanosili sloj pijeska, pa smo po tome postavljali kocku - kaže majstor Neđo Đogić.

Njegov kolega Branislav Šušić dodaje da za pokockavanje koriste jednostavan alat - čekić, mistriju, metar i kanap za praćenje linije kocke.

- Sve kocke od kamena granita nisu istih dimenzija, ima ih osmica, devetki, desetki, pa ih tako i ređamo u redove. Posao obavljamo sjedeći na drvenoj stoličici - priča Šušić.

Originalni kolovoz na ćupriji, čija je gradnja završena 1577. godine, bila je turska kaldrma. Poslije Drugog svjetskog rata 1952. godine umjesto kaldrme postavljena je kocka, koja je vađena iz kamenoloma u Bosanskoj Jagodini, Bijeloj i Crnčićima.

Kocka je uklonjena sa ćuprije prije četiri godine kada je počela sanacija. Na kolovoz su radnici firme ER-BU u toku sanacije postavili bijele kamene ploče, a kocka je ugrađena samo na početak starog mosta, na rampu i mjesto na kome će se parkirati automobili na lijevoj obali Drine.

Ove godine sanirana je i rampa na ćupriji, restauriran  "mali most u velikom mostu" na ušću potoka Osojnica u Drinu i zamijenjeni oštećeni blokovi od sedre na ogradi.

Postavljena je i metalna ograda između kamenih blokova, očišćeni stubovi i svodovi građevine i instalirana  rasvjeta na obalama.

Višegrađanin Miro Jeremić kaže da su se restauratori maksimalno potrudili da ćupriju bar donekle dovedu u stanje kakva je bila nakon odlaska neimara Kodže Mimara Sinana.

Mještanin Halil Kustura je zadovoljan načinom na koji su izvršene popravke na Sokolovića mostu.

- Drago mi je jer sam ovdje odrastao, kupao se pod njegovim stubovima i svodovima - kaže Kustura.

Učenica Jelena Čarapić ističe da se omladina sve više vraća na ćupriju, gdje u večernjim satima šeta, sjedi i provodi sate nad mirnom i ukroćenom Drinom.

Novac za sanaciju mosta Mehmed-paše Sokolovića, starog 438 godina, u iznosu od pet miliona evra obezbijedila je Razvojna agencija "Tika" iz Turske,  a izradu projekta je finansirala opština Višegrad. 

Most Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu od 2007. godine nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika svjetske kulture. Dugačak je više od 180 metara, a sastoji se od 11 prelomljenih kamenih svodova, sa blagim usponom prema sredini i silaznom rampom na lijevoj obali.

Čudo od kamena

Ivo Andrić, koji je za roman "Na Drini ćuprija" 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, opisao je ovaj most kao trajno čudo od kamena, skupocjenu građevinu jedinstvene ljepote kakvu nemaju ni mnogo bogatije, ni prometnije varoši.

Danas je mjesto koje posjećuju brojni turisti, putnici namjernici, umjetnici, ljubitelji istorije i arhitekture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana