Ćukalčani dobijaju prvi hram u istoriji sela

Dejan Jovičić
Ćukalčani dobijaju prvi hram u istoriji sela

SRBAC - Nakon dvije godine od početka radova, u završnoj fazi je gradnja hrama Svete Velikomučenice Marine - Ognjene Marije u Ćukalima kod Srpca, čime će ovo selo prvi put u svojoj istoriji dobiti pravoslavnu bogomolju.

Radi se o filijalnom hramu Nožičke parohije, kojem će gravitirati oko 80 domaćinstava. Paroh nožički Živko Ilić rekao je da su vjernici iz sela i dijaspore najveći donatori, a pomoć je pružilo i više javnih i privatnih firmi, kao i republičke institucije i pojedinci.

- Izradu krovne konstrukcije finansiralo je Šumsko gazdinstvo iz Gradiške, a postavljanje bakarnog krova, kao jednog od najvećih izdataka, pomoglo je Ministarstvo finansija RS, na čemu posebno zahvaljujem ministarki Zori Vidović, koja je porijeklom iz Srpca. Naš sugrađanin Milenko Krajišnik, koji je dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i predsjednik Fiskalnog savjeta RS, a čiji su korijeni iz Ćukala, donirao je sredstva za nabavku jednog zvona - kazao je Ilić.

Dodao je da su nabavku drugog zvona finansirale domaćice iz sela, a tri krsta priložile su tri generacije porodice Radovana Stojakovića iz Ćukala, i to djed, sin i unuk.

- U toku je izrada završnog polja na zvoniku, te prozora i vrata, što bi takođe uskoro trebalo da bude privedeno kraju - rekao je Ilić i dodao da će hram po završetku radova moći primiti više stotina vjernika.

Osveštanje temelja hrama u Ćukalima održano je u novembru 2019. godine, a prva zvanična liturgija obavljena je krajem jula prošle godine. Ove godine su mještani kod novog hrama prvi put proslavili i Božić.

- Svake godine se tradicionalno u našem selu vozi badnjak, a ove godine smo ga prvi put naložili kod novog hrama. Sa velikom radošću pripremamo se i za najveći hrišćanski praznik Vaskrs - rekao je mještanin Dejan Vukota i izrazio ogroman ponos što će njihovo selo konačno dobiti vlastiti hram.

Kolika je bila potreba Ćukalčana da dobiju svoju pravoslavnu svetinju, govori podatak da se na posljednjem popisu stanovništva, od 317 stanovnika koji žive u selu, čak 316 izjasnilo kao Srbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana