Crkvena zvona napokon se oglasila u Ćukalima

D. J.
Crkvena zvona napokon se oglasila u Ćukalima

SRBAC - Episkop banjalučki Jefrem služio je u subotu prvu svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao dva zvona u hramu Svete velikomučenice Marine-Ognjene Marije u Ćukalima kod Srpca.

Kuma velikog zvona, čiji darodavci su bile domaćice iz Ćukala, bila je ministarka finansija RS Zora Vidović, a darodavac i kum malog zvona bio je predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske i dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Milenko Krajišnik.

Vladika Jefrem je rekao da je izgradnja ovog hrama, čiji temelji su osveštani u novembru 2019, veoma važna za vjernike i bogoslužbeni život. 

- Gradnja sama po sebi nije smisao, već je smisao da se okupljamo, sabiramo i pomolimo. Nadam se da će hram uskoro biti predat na molitvenu upotrebu zahvaljujući vjernicima koji su pokazali istrajnost i volju u izgradnji nove svetinje - rekao je vladika Jefrem, koji je Vidovićevoj i Krajišniku uručio Arhijerejsku gramatu priznanja za odanost prema svetoj crkvi.

Ministarstvo finansija obezbijedilo je donaciju od 20.000 KM za kupovinu dijela bakra za pokrivanje hrama, a izgradnju je pomogla i opština Srbac.

- Za izgradnju hrama najzaslužniji su mještani Ćukala. Ima još mnogo posla, ali vjerujem da ćemo sve uskoro uspjeti završiti - rekla je Vidovićeva.

Predsjednik građevinskog odbora Vid Petković kaže da je do sada uloženo oko 150.000 KM i ističe da je radostan što su se crkvena zvona konačno oglasila u njihovom selu.

- Jedno smo od najvećih srbačkih sela koje nije imalo svoju crkvu, a postojali su brojni razlozi u prošlosti koji su sprečavali njenu izgradnju. Naše selo nije bogato, ali smo pokazali šta možemo kad se ujedinimo.

Osim lokalnih mještana, pomogli su naši sugrađani iz inostranstva i trebaće nam još dosta sredstava i ljudi koji su voljni za rad - rekao je Petković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana