Crkva Svetog Đorđa u Gornjim Podgracima iz 13. vijeka

Srna
Crkva Svetog Đorđa u Gornjim Podgracima iz 13. vijeka

Gradiška - Predstavnici Zavičajnog muzeja Gradiška, lokalne uprave i Srpske pravoslavne crkve posjetili su danas arheološko nalazište srednjovjekovne crkve u Gornjim Podgradcima, koja datira iz 13. vijeka.

Arheolog Bojan Vujinović rekao je da su utvrdili da je crkva duga 24, a široka 14 matara, te da datira iz vremena 13. vijeka i predstavlja sastavni dio obližnjeg srednjovjekovnog Vrbaškog grada, koji je u to vrijeme bio centar regije.


"Crkva je građena u kombinaciji romaničkog i gotičkog stila. Jedno od najkompleksnijih pitanja je pitanje obreda u srednjovjekovnim crkvama. Ako se u obzir uzmu istorijski izvori da je crkva bila posvećena Svetom Đorđu i da je orijentisana kao pravoslavni objekat, može se zaključiti da je liturgija u njoj služena po istočnom obredu", naveo je Vujinović.

On je dodao da je tokom istraživanja unutrašnjosti crkve pronađen i srebrni novčić Matije Korvina, koji je u 15. vijeku branio ove krajeve od Turaka.

Vujinović smatra da je veoma bitno nastaviti arheološka istraživanja, jer se crkva nalazi svega dvadeset metara od puta prema Mrakovici i u budućnosti može biti značajana turistička atrakcija.

Gradiški arhijerejski namjesnik Mirko Milisavić rekao je da arheološka i istorijska istraživanja govore da je srpski narod na ovim prostorima prisutan od prije sedmog vijeka i da je među prvima primio hrišćansku vjeru.

"Srednjovjekovna crkva u Gornjim Podgradcima ima veoma važnu duhovnu komponetu kada se zna da je posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju, svecu koga slavi veliki broj srpskih porodica", naveo je Milisavić.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Dragan Matavulj rekao je da ova ustanova, osim ovih arheoloških istraživanja, intenzivno radi na kompletiranju zemljišta na lokalitetu manastira Karanovac da bi se stekli uslovi da njegovi ostaci budu konzervirani i da počne izgradnja novog manastira, za šta je blagoslov dao i Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

"Arheolozi Zavičajnog muzeja žele da intenziviraju rad na istraživanju srednjovjekovnog grada Balkis u Bakincima, gdje se očekuje izgradnja puta koji bi omogućio nesmetam pristup tom lokalitetu", dodao je Matavulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana