Crkva i manastir u Srebrenici na meti vandala

Nebojša Tomašević
Crkva i manastir u Srebrenici na meti vandala

Srebrenica - Dvije pravoslavne svetinje na području Srebrenice, crkva Svetog Petra i Pavla i manastir Karno našle su se na meti vandala i pljačkaša, što je uznemirilo Srbe dok čekaju najveći praznik Vaskrs.

Sveštenstvo crkve Svetog Petra i Pavla u Skelanima kod Srebrenice prijavilo je policiji da je ova svetinja opljačkana u noći između 5. i 6. aprila. Prema nezvaničnim informacijama, lopovi su iz crkve ukrali oko 200 maraka. Policija istražuje ovaj slučaj, ali niko nije privođen.

Nekoliko dana ranije Ismail Alić iz Srebrenice uz psovke i galamu počupao je 25 stubova iz ograde oko manastira Karno, a zatim iz vatrenog oružja ispalio nekoliko hitaca.

Šteta je procijenjena na oko 1.000 maraka, a kod Alića je policija pronašla veću količinu oružja i municije. Alić je nakon ovog vandalskog čina pobjegao, ali je ubrzo uhvaćen jer su ga primijetili u blizini manastira. U policiji su kazali da je on priznao da je iščupao stubove oko manastira, ali je negirao da je pucao. Izvor blizak istrazi je kazao da je Alić stubove počupao tvrdeći da se nalaze na zemlji njegovog pokojnog oca.

U Centru javne bezbjednosti Bijeljina su potvrdili da su pretresli kuću osumnjičenog i pronašli oružje.

- O ovom slučaju je obaviješten i nadležni tužilac Okružnog tužilaštva u Bijeljini. Protiv A. I. nadležnom tužilaštvu biće dostavljen izvještaj koji će ga teretiti za oštećenje tuđe stvari i nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja i municije - saopšteno je iz CJB Bijeljina.

Iguman manastira Karno arhimandrit Luka Babić ispričao je da su stubovi bili betonirani u zemlji u sklopu izgradnje ograde oko manastirskog posjeda.

Radnik na manastirskom imanju Petar Erak obavijestio me da je muškarac koji je izvalio stubove psovao nekome majku. Kada smo izašli da vidimo šta se desilo, na seoskom putu smo ugledali Ismaila Alića kako vozi traktor prema selu Grujičići, a nakon toga smo čuli nekoliko pucnjeva iz vatrenog oružja - izjavio je arhimandrit Babić i dodao da su i mještani i sveštenstvo uznemireni i prestrašeni zatraživši od policije da preduzme mjere za zaštitu svetinja.

Oružje

Policija je u kući Ismaila Alića u selu Grujičići kod Srebrenice pronašla arsenal oružja. Otkriveni su automatska i lovačka puška i prepravljena vojnička puška, veća količina municije, okviri za automatsku pušku i dva optička nišana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana