Crkotine u školskom rezervoaru za vodu u bratunačkog sela Polom

Milijana Latinović
Crkotine u školskom rezervoaru za vodu u bratunačkog sela Polom

Bratunac - U školskom rezervoaru za vodu u bratunačkom selu Polom pronađeni su ostaci uginule peradi, zbog čega se na noge podiglo cijelo selo tražeći od nadležnih institucija da oni koji su doveli đake u opasnost budu kažnjeni.

U rezervoaru iz koga se vodom snabdijeva područno odjeljenje Osnovne škole "Branko Radičević" i nekoliko domaćinstava u blizini škole pronađena je uginula perad i drugi otpad životinjskog porijekla.

Porodice čiji mališani pohađaju nastavu u ovom područnom odjeljenju s nevjericom sliježu ramenima. Oni tvrde da je riječ o svjesnom zlonamjernom pokušaju trovanja njihove djece i da mora biti otkriven i kažnjen počinilac da bi se spriječilo ponavljanje sličnih pokušaja.

- Niko od nas nije vidio ko je to uradio, ali sumnjamo na jednog komšiju s kojim cijelo selo ima probleme već godinama. Siguran sam da je ovo uradio svjesno i iz zle namjere. Ne znam samo šta su mu nedužna djeca kriva - rekao je mještanin Milan Lazić čiji unuk pohađa drugi razred osnovne škole.

Dodaje da ne zna sa sigurnošću da li su djeca pila vodu u školi nakon što je otpad ubačen u rezervoar.

- Djeca ko djeca, ako nisu pili, jesu se umivali i prali ruke. Možemo samo Bogu zahvaliti što su još zdrava još - poručio je Lazić.

Zabrinutost ne krije ni Milena Milić čija kćerka pohađa peti razred.

- Znam da moje dijete nije pilo vodu u školi, svaki dan nosi flašicu vode od kuće, ali svejedno brinem, kako neko može da uradi tako nešto djeci - rekla je Milićeva.

Direktor škole Savo Milošević je rekao da je školski domar uočio da nešto nije u redu s vodom u školi i provjerom utvrdio da je nešto ubačeno u rezervoar.

- Odmah smo obavijestili policiju i inspekciju i otišli na lice mjesta. U rezervoaru je pronađena uginula životinja kojoj je bila odsječena glava - ispričao je Milošević.

Dodaje da su mještani očistili i dezinfikovali rezervoar iz kojeg je izvađena životinja.

- Sreća je da smo problem uočili na vrijeme, odmah obavijestili djecu da ne piju vodu u školi i tako spriječili pojavu zaraze kod 16 učenika i njihovih učiteljica - dodao je Milošević.

Naglašava da će narednih dana nekoliko puta biti obavljena analiza vode, koja će biti korišćena samo za tehničku upotrebu dok se ne utvrdi njena potpuna ispravnost. 

Posljedice

Direktor Doma zdravlja u Bratuncu Snežana Stojanović ističe da nisu imali pacijenata sa simptomima dijareje, povraćanja i drugim koji bi upućivali na zarazu.

- Konzumiranje zagađene vode može dovesti do povećanja tjelesne temperature, stomačnih tegoba i žutice - rekla je Stojanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana