Ćosić: Pomoć Srbije značajna za opštinu, grad i regiju

Srna
Ćosić: Pomoć Srbije značajna za opštinu, grad i regiju

Istočno Sarajevo - Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je Srni da je odluka Vlade Srbije da ovu lokalnu zajednicu pomogne sa milion evra značajna ne samo za opštinu, već i za grad Istočno Sarajevo i regiju.

Ćosić je istakao da je ovaj milion evra inicijalna kapisla za realizaciju projekta rekonstrukcije sportske dvorane i uređenja trga, što će biti osnova budućeg razvoja ovog dijela grada Istočno Sarajevo i same opštine.

On je naglasio da će ovaj trg biti najreprezentativniji i najznačajniji javni prostor u opštini, koji će sigurno biti u potpunosti iskorišćen, a nalaziće se između Ulice vojvode Putnika i Spasovdanske ulice, te naslanjati na park "Gavrilo Princip" i obdanište "Patrijarh Pavle".

Ćosić je naveo da je u toku izrada glavnog projekta rekonstrukcije dvorane i trga, što bi trebalo da bude završeno do 20. septembra, te da je moguće da tender bude raspisan u oktobru ako sve bude kako treba.

"Bitno je da u zimskom periodu završimo tendersku proceduru, jer je riječ o međunarodnom tenderu vrijednom između četiri i pet miliona KM. Trebaće mnogo vremena da izaberemo kvalitetnog izvođača da bismo počeli sa radovima, koji bi mogli da budu završeni do kraja iduće godine", rekao je Ćosić.

On je podsjetio na obećanje Vlade Republike Srpske da će finansijski podržati ovaj projekat, te napomenuo da su predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Željka Cvijanović i ministar finasija Zoran Tegeltija to isticali prilikom svake posjete opštini Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić je naveo da projekat podrazumijeva rekonstrukciju dvorane i njeno unutrašnje uređenje, trg na površini od 8.000 metara kvadratnih, parking kapaciteta 250 mjesta, jednu saobraćajnicu koja će oivičiti dvoranu, te naglasio da će taj kompleks po završetku biti prava slika dinamičnog i urbanog infrastrukturnog razvoja opštine Istočno Novo Sarajevo.

"Za nas su ova sredstva Vlade Srbije veoma važna i biće iskorišćena kao inicijalna kapisla, a opština Istočno Novo Sarajevo dijelom će učestvovati bez obzira na lošu finansijsku situaciju. Naš plan je da u uređenje parkinga i u saobraćajnicu uložimo oko 500.000 KM budžetskih sredstava i ukoliko bismo obezbijedili podršku Vlade Srpske u obećanom iznosu između 2,5 i tri miliona KM, plus ovaj milion evra, mogli bismo ovaj projekat završiti iduće godine", istakao je Ćosić.

On je najavio da će ovih dana razgovarati sa rukovodstvom grada Istočno Sarajevo koje je zajedno sa opštinom Istočno Novo Sarajevo vlasnik dvorane, dodajući da će, ako žele da učestvuju u budućoj raspodjeli vlasništva, morati da učestvuju i u izgradnji dvorane.

Ćosić se nada da će razgovori dati dobre rezultate.

On je istakao da se završetkom ovog projekta postavlja osnovu daljeg urbanog razvoja opštine Istočno Novo Sarajevo.

"Sve se uklapa u jednu cjelinu. Inicirani ovom odlukom Vlade Srbije, mi ćemo, kada počnu radovi, pokrenuti inicijativu u Skupštini opštine da naziv ovog trga bude trg Republike Srbije", naglasio je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana