Ćorić: Omogućiti djeci bezbrižno odrastanje

Srna
Foto: GS

BANjALUKA- Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je da najmlađima treba omogućiti da bezbrižno rastu i razvijaju se, uče, odmaraju ili vrijeme provode u igri, a da je Nedjelja djeteta da se odrasli podsjete na dužnosti prema djeci.

"Zato je Ministarstvo saobraćaja i veza iniciralo niz preventivnih aktivnosti koje provodimo sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savezom Republike Srpske prilagođenih djeci, da kroz igru i zabavu stiču nova znanja o bezbjednom učešću u saobraćaju", rekao je Ćorić Srni.

Prema njegovim riječima, obilježavanje ove dječije manifestacije prilika je da cjelokupno društvo posebnu pažnju obrati na djecu, sasluša njihove želje i mišljenja. "Ovo je prilika i da se svi zajedno podsjetimo da su odrasli dužni da djeci omoguće rast i razvoj u bezbjednoj okolini", istakao je Ćorić.

On je naveo i da su saobraćajne sekcije u školama, takmičenja, edukativne predstave i poligoni samo dio onoga što svakodnevno rade kako bi se djeca motivisala da budu opreznija na putu od kuće do škole. Đorić je napomenuo da djeca, kao što vode računa o bezbjednom korišćenju ulica, tako isto treba da vode računa i o bezbjednom korišćenju medija, prije svega interneta i televizije.

"Mediji su odlično sredstvo za informisanje, istraživanje, učenje i zabavu, ali samo ako ste oprezni. Djeca više uče gledajući i analizirajući medijski sadržaj sa roditeljima, te razgovor tokom zajedničkog gledanja sadržaja pomaže da ga djeca bolje razumiju", rekao je Ćorić.

Djeca, naglasio je, imaju pravo da postavljaju pitanja i da dobijaju istinit odgovor, kao i na svoje mišljenje, da ga izraze bez straha, da koriste knjige i internet za učenje i zabavu, ali i da štitite svoju privatnost.

"Istovremeno, obaveza djece je da poštuju svoje učitelje, nastavnike i roditelje, da sa njima otvoreno razgovaraju o temama koje ih zanimaju. Ministarstvo saobraćaja i veza je prepoznalo značaj medijske edukacije i zato sa nastavnicima radimo na jačanju kapaciteta da bi oni spremno odgovarali na sva pitanja djece", napomenuo je Ćorić.

Pod sloganom "Zajedno možemo sve" Nedjelja djeteta obilježava se od 4. do 10. oktobra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana