CNC tehnologije atraktivnije od gimnazije

Dejan Jovičić
CNC tehnologije atraktivnije od gimnazije

SRBAC - Budući srednjoškolci u Srpcu sve više pokazuju interesovanje za tehničke i medicinske nauke, a sve manje se opredjeljuju da se upišu u gimnaziju opšteg smjera koja je godinama bila jedna od najpopularnijih struka u ovoj lokalnoj zajednici.

Od 138 anketiranih učenika devetih razreda, njih 79 planira da nastavi školovanje u Srpcu, a najveći broj njih zainteresovan je za smjer tehničara CNC tehnologija koji je nedavno uveden u Centru srednjih škola “Petar Kočić”.

Ovaj smjer bi željela da upišu 24 đaka, dok je za opšti smjer gimnazije zainteresovano svega deset anketiranih.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da je iz tog razloga na jučerašnjoj sjednici lokalnog parlamenta dato mišljenje da bi u narednoj školskoj godini, umjesto dosadašnja dva, trebalo da bude upisano jedno odjeljenje gimnazije opšteg smjera. 

- Nastavničko vijeće je na nedavnoj sjednici predložilo da budu upisana dva odjeljenja gimnazije opšteg smjera sa 40 đaka, ali je stav lokalne vlasti i većine odbornika da bi umjesto toga trebalo da bude formirano jedno odjeljenje računarsko-informatičkog smjera, cijeneći potrebe tržišta rada i veći izbor zaposlenja. Tome u prilog ide to što bi osam đaka željelo da se umjesto u opštu, upiše u društveno-jezičku, računarsko-informatičku i prirodno-matematičku gimnaziju - rekao je Miholjčić.

Odbornik Mićo Malbašić kaže da je po svaku cijenu potrebno naći način da se mladi ljudi zadrže u Srpcu.

- Podaci iz ankete su vrlo interesantni, tako da bi se trebalo zapitati da li mladi žele da se edukuju za CNC tehnologa ili medicinskog radnika jer su ti poslovi dobro plaćeni u inostranstvu i namjera im je da potraže egzistenciju u drugoj državi - rekao je Malbašić.

Direktor Centra srednjih škola “Petar Kočić” Milenko Živanić kaže da je planom upisa u narednu školsku godinu predviđen upis 128 učenika u dva odjeljenja gimnazije, po jedno odjeljenje tehničara CNC tehnologije i frizera te po pola odjeljenja ekonomskih i bankarskih tehničara, konobara i kuvara.

- Prilikom izrade prijedloga rukovodili smo se brojem učenika koji završavaju osnovnu školu, nezaposlenima na birou, anketama roditelja i učenika i mogućnostima organizovanja praktične nastave, kadrovskim i prostornim uslovima. Morali smo voditi računa i o djeci sa lakom mentalnom retardacijom koja se isto upisuju u našu školu i za koju su ponuđena zanimanja samo u okviru struka ugostiteljstva i turizma, te  mašinstva i obrade metala - rekao je Živanić.

On dodaje da uvođenje novih smjerova, poput računarsko-informatičkog i medicinskog, podrazumijeva ukidanje neke od postojećih struka, što zbog svega navedenog, kako kaže, predstavlja problem u ovom trenutku.

- Kadrovske pretpostavke postoje jedino za uvođenje računarsko-informatičkog smjera, a uslovno rečeno i materijalne, u slučaju da se nastavna sredstva poboljšaju i obnove - rekao je Živanić.

Prijedlog Nastavničkog vijeća i mišljenje srbačkih odbornika biće ugrađeni u konačan prijedlog koji će Školski odbor do kraja decembra uputiti resornom ministarstvu a ono će donijeti konačnu odluku o budućim smjerovima u srbačkom srednjoškolskom centru.
 

Atraktivna zanimanja

Marko Miholjčić je istakao da su učenici tokom anketiranja imali mogućnost da se izjasne za zanimanja koja do sada nisu postojala u srednjoškolskom centru u Srpcu, a zbog kojih su se odlučivali da nastave školovanje u susjednim gradovima.

- Najveći interes je bio za zanimanje medicinskog tehničara za koje se izjasnilo 13 đaka, dok je 12 njih reklo da bi se upisalo u školu za frizera. Od novih zanimanja atraktivni su i tehničar drumskog saobraćaja i kozmetički tehničar, a od postojećih ekonomski i bankarski tehničar, kuvar, konobar i automehaničar - rekao je Miholjčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana