Članovi Udruženja lažova okupili se kod Srpca: Prase koje jede eksere odnijelo pobjedu na “Lažijadi”

Dejan Jovičić
Članovi Udruženja lažova okupili se kod Srpca: Prase koje jede eksere odnijelo pobjedu na “Lažijadi”

SRBAC - Bez dobrog humora nema ni zdravlja, a smijeh i optimizam recepti su za dugovječnost, poruka je srbačkih veseljaka i šaljivdžija koji su se okupili proteklog vikenda na 76. “Lažijadi” u Sitnešima kod Srpca kako bi ispričali svoje dogodovštine za koje se kunu da su potpuno istinite.

Titulu najvećeg lažova treći put je osvojio Radivoje Obradović iz Srđevića koji je odnio pobjedu sa pričom o prasetu koje je jelo eksere.

- Komšija je kupio prase koje nije htjelo da jede pa sam mu rekao da mu vjerovatno manjka željeza, ali on nije shvatio da treba zvati veterinara, već mu je dao da jede stare eksere, ostale od pravljenja svinjca. I tako dvije do tri sedmice po pola kilograma do kilogram svakog dana. Kad ga je obradio i ispekao vidio je u prasetu eksere koji više nisu bili krivi i zarđali već bijeli i ispravljeni, tako da ih je ponovo mogao upotrijebiti za svinjac – rekao je Obradović.

Inspiraciju za ovu priču dobio je od srđevičkog zeta, koji je porijeklom iz Čelinca i koji, kako kaže, kad god dođe u njihovo selo nešto slaže.

- Svaki put prepričam njegovu laž, malo to uobličim i dodam nešto svoje, ali zadnje dvije godine nije ništa slagao pa nisam ni učestvovao u takmičenju. Najmanje 30 godina sam član ovog udruženja, još od 27. godine, i žao mi je samo što nema više mladih koji bi nas naslijedili. Njih ovo ne interesuje, jer samo gledaju u telefone i internet - kaže Radivoje.

Organizator manifestacije bilo je Udruženje lažova, koje okuplja oko 30 članova i čija je tradicija opstala čak i u nekim teškim vremenima. Predsjednik udruženja je Vid Babić iz Sitneša koji kaže da su osnovani 1947. godine kao “Andrpovci”, odnosno kradljivci i da su se dugo vremena krili po šumama kako bi se družili.

- Nakon Drugog svjetskog rata nisu smjeli slobodno da se okupljaju, jer komunisti nisu bili blagonakloni prema ovakvim druženjima pa su se sastajali po šumama. Promijenili su 1974. godine naziv u Društvo lažova i tada su već mogli da se slobodnije okupljaju po kućama i restoranima, a tradicija nije prekidana ni za vrijeme posljednjeg rata - rekao je Vid i dodao da od 2009. godine zvanično djeluju kao Udruženje lažova.

Ističe da je član udruženja već duže od 35 godina, a izabran je za doživotnog predsjednika.

- Nekada su ova druženja imala veću draž, okupljali smo se svake sedmice, a sada jednom godišnje. Znali smo ponedjeljkom na pijaci kupiti ovcu, koju iste sedmice ispečemo i pojedemo uz pjesmu i veselje. Od svega toga ostalo je samo sjećanje - kaže Vid.

Najstariji član udruženja Radivoje Suvajac (92) kaže da već tri decenije dolazi na “Lažijade” i ovakvi događaji, koji su prepuni šale i smijeha, održavaju ga u životu.

- Ne može se govoriti istina ako nema barem neke laži, a ako je više puta izgovoriš ona postane istina. Ove naši laži ne doživljavamo ozbiljno, to je više razonoda, ali je veoma korisno za razmjenu mišljenja. Svi se međusobno uvažavamo i to je najveće bogatstvo - kaže Radivoje.

Žižak i medvjedi

Drugo mjesto na srbačkoj “Lažijadi” zauzeo je Radenko Aničić iz Srpca koji je ispričao kako je svojim očima vidio da je žižak iz pšenice pojeo nekoliko centimetara mlinskog kamena. Treće mjesto pripalo je Dušanu Malinoviću iz Ilove kod Prnjavora koji je ispričao da je dok je brao gljive vidio dva medvjeda kako se tuku, a zatim ih je razdvojio tako što je mlađem opalio nekoliko šamara, a starijeg poslao u ćošak tako da su ostali plačući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana