Cilj opštine Srbac osnaživanje mjesnih zajednica

D. J.
Cilj opštine Srbac osnaživanje mjesnih zajednica

SRBAC - Za realizaciju manjih infrastrukturnih projekata koje kandiduju članovi Savjeta mjesnih zajednica opštine Srbac ove godine će po prvi put iz opštinskog budžeta biti izdvojeno 10.000 KM, sa ciljem njihovog osnaživanja i većeg učešća u donošenju odluka na lokalnom nivou.

Ovo je izjavio načelnik Odjeljenja za opštu upravu Duško Mitrić, istakavši da je opština ušla u projekat “Jačanja uloge mjesnih zajednica u BiH” koji se realizuje uz podršku Saveza opština i gradova RS.

Mitrić kaže da će sredstva biti raspoređena na osnovu javnog poziva.

- Jedan dio ima potrebe za sanacijom prostorija za rad, a drugi planiraju obnovu infrastrukture za sportske, kulturne i druge aktivnosti. Sredstva nisu dovoljna da obuhvate sve mjesne zajednice, ali je simbolika u tome da ih podstaknemo da značajnije uzmu učešće u odlučivanju u lokalnoj samoupravi - rekao je Mitrić i dodao da je značajan broj projekata koji zahtijevaju veća novčana ulaganja uvršten u Program kapitalnih investicija opštine Srbac od 2023. do 2027. godine.

Predsjednik Savjeta MZ Kukulje Radojica Vidović rekao je da širom opštine ima mnogo započetih projekata i da bi bilo dobro da se javnim pozivom omogući i njihovo finansiranje, kako bi se ubrzao završetak.

- Bilo bi dobro da se formiraju i udruženja građana koja bi mogla aplicirati na razne projekte kod domaćih i stranih donatora jer je to onemogućeno mjesnim zajednicama koje nemaju status pravnog lica - rekao je Vidović koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjednik Savjeta MZ Razboj Ljevčanski Jordan Kuvalja, koji je i odbornik u Skupštini opštine Srbac, kaže da su njihovi prioriteti usmjereni na omladinski aktivizam, jer su u procesu završetka izgradnje društvenog doma za potrebe folklornog ansambla i druge manifestacije.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kaže da je prethodnih godina uspješno realizovan i javni poziv za dodjelu sredstava neformalnim grupama mladih koje su aktivno radile na obnovi infrastrukture.

- Prošle godine smo za tu namjenu predvidjeli 15.000, a ove 20.000 KM i time smo takođe doprinijeli rješavanju nekih pitanja u mjesnim zajednicama - rekao je Dragosavljević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana