Cilj bolji uslovi za život i povratak u Drvar

Vedrana Kulaga
Cilj bolji uslovi za život i povratak u Drvar

Drvar - Drvar je sjedište i simbol povratka Srba u FBiH, a kroz rad kancelarije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) nadležne institucije će nastojati da obezbijede još bolje uslove za povratak i život, i poštivanje ljudskih prava i sloboda.

 

Poručeno je to juče u Drvaru, gdje je otvorena kancelarija OEBS-a, koja će pokrivati područja i Livanjskog i Unsko-sanskog kantona, u koje se vratio veći broj Srba.

Predsjedavajući OEBS-a i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da je OEBS proteklih godina dao značajan doprinos izgradnji BiH i njenih institucija.

- Cilj misije je da pomognemo BiH da bi dostigla nivo vrednosti iz osnovnih načela OEBS-a. Misija će pomoći povratku Srba, a bili bismo veoma zadovoljni da na prostoru zapadnog Balkana rešimo problem izbeglica i raseljenih lica - rekao je Dačić.

Podsjetio je da je Misija OEBS-a u BiH prisutna već 20 godina i da je dala značajan doprinos izgradnji BiH i njenih institucija. Naveo je da su zadaci OEBS-a izgradnja modernog društva i jačanje institucija, ljudskih prava i sloboda.

Šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur naglasio je da je veoma važno otvaranje kancelarije u Drvaru.

- Ima mnogo otvorenih pitanja i kada je riječ o investicijama, ali i u vezi sa ekonomskim i socijalnim razvojem. Nadam se da ćemo moći da budemo uspješni partneri i u povratku i poboljšanju uslova života - rekao je Mur.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić vjeruje da će ova kancelarija doprinijeti povratku i ostvarivanju drugih prava ljudi.

- Upravo ovdje u Drvaru treba da pokažemo da se može živjeti i da institucije treba da urade svoj posao, a to znači da obezbijede normalan život ljudi svuda - rekao je Ivanić.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izrazio je uvjerenje da će kancelarija OEBS-a pomoći ne samo Srbima povratnicima, nego i Bošnjacima, Hrvatima i ostalima koji žive na ovom prostoru da ostvare svoja ljudska prava.

Načelnik Drvara Stevica Lukač naglasio je da je ovo veliki dan za ovaj grad kako bi on krenuo naprijed i kako bi bio omogućen bolji život svih građana.

Otvaranju kancelarije prisustvovali su brojni domaći zvaničnici, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, kao i predstavnici Delegacije EU u BiH i međunarodne zajednice.

Vlada RS

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić poručio je da je Vlada mnogo uradila za povratnike na ovom prostoru i da će nastaviti da im pomaže.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana