"Četbot" aplikacija za veću transparentnost

Srna
"Četbot" aplikacija za veću transparentnost

BIJELjINA - Grad Bijeljina će među prvima u Republici Srpskoj i BiH uvesti "četbot" aplikaciju za usluge koja će omogućiti veću transparentnost javne uprave i dostupnost informacija građanima 24 časa dnevno putem automatizovanih poruka koje će pružati virtuelni asistent.

Sporazum o saradnji u okviru projekta "Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem `četbot` aplikacije" u Beogradu je potpisao zamjenik gradonačelnika Bijeljine Predrag Jović, istakavši da će lokalna uprava na ovaj način biti efikasnija i pristupačnija, saopšteno je iz Gradske uprave.

-Učestvovanjem u projektu, Bijeljina se pridružuje velikim evropskim i svjetskim gradovima koji su uvidjeli značaj primjene vještačke inteligencije za pružanje raznovrsnih informacija - turističkih, komunalnih, administrativnih i sličnih, što pokazuje da je spektar mogućnosti korištenja `četbota` veliki - naveo je Jović.

Građani će "četbotu" moći da pristupe putem mobilnog telefona ili kompjutera, bez instaliranja dodatnih aplikacija, a grad će tako stanovnicima pružiti niz relevantnih informacija, kao što su podaci o komunalnim uslugama, lokalnim podsticajima za poslovanje, dostupnim poslovnim objektima, poslovnim događajima, poručivanju dokumenata i slično.

Tokom pripremne faze projekta biće obučena dva službenika Gradske uprave za kreiranje scenarija za "četbot" i u planu je da ovaj elektronski sistem bude u funkciji do juna 2022. godine, navodi se u saopštenju.

Osim Bijeljine, u Srpskoj će vještačka inteligencija u vidu "četbota" biti razvijena u opštini Laktaši, a partneri u okviru projekta koji sprovodi Njemačko društvo za međunarodnu saradnju jesu firme "Saga NFG" iz Banjaluke, "Saga" iz Beograda, Naled i Privredna komora Republike Srpske.

Očekivani rezultati projekta, u kojem grad Bijeljina učestvuje zahvaljujući dobijenom sertifikatu za grad sa povoljnim poslovnim okruženjem /BFC - Business Friendly Certification South East Europe/, jesu povećana transparentnost javne uprave, postizanje veće svijesti javnih i privatnih subjekata o koristima digitalnog pružanja gradskih i opštinskih usluga i poboljšanje interakcije institucija sa građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana