Čelinac dobija most, Istočno Sarajevo novi trg

Vedrana Kulaga
Čelinac dobija most, Istočno Sarajevo novi trg

Banjaluka - U opštinama i gradovima u Republici Srpskoj uveliko traje gradnja novih i obnova postojećih objekata za koje je novac u tri navrata donirala Vlade Republike Srbije, a u Čelincu će sutra biti otvoren most, koji će, u znak zahvalnosti, nositi naziv “Gradski most Srbija”, dok se završetak još nekih velikih projekata očekuje idućeg proljeća.

Srbija je iz budžeta u protekle dvije godine obezbijedila oko 30 miliona maraka i usmjerila ih, putem tri tranše, u razvojne i infrastrukturne projekte koje su kandidovale lokalne zajednice širom Republike Srpske i za koje su već postojali pripremljeni određeni temelji.

Među tim projektima su rekonstrukcije škola, domova zdravlja, izgradnja vrtića, uređenje prostorija za stara lica, nabavka sanitetskih vozila i drugih za koja nadležni ističu da su potrebna opštinama i gradovima u RS. Na toj listi je novi most u Čelincu za koji se posebno ukazala potreba nakon što je stari znatno oštećen u poplavama 2014. godine.

Odbornici Skupštine opštine Čelinac donijeli su odluku da most u centru bude nazvan “Gradski most Srbija”, a otvaranje je upriličeno povodom Dana i krsne slave opštine.

- To je veoma važan projekat za opštinu. Riječ je o građevini koja omogućuje propusnu moć od 850 kubnih metara, što je za dva i po puta više nego što je imao stari most. Finansiran je od strane opštine te vlada Srpske i Srbije. U znak zahvalnosti na svim donacijama Srbije opštini, a bilo ih je u tri navrata, od čega je samo za gradnju mosta stiglo 250.000 evra, most će nositi taj naziv - rekao je Zeljković.

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić kaže da je iz razgovara sa kolegama na lokalu jasno da stvari idu u dobrom pravcu i da će biti realizovani jer je riječ o kapitalnim projektima koji su ranije planirani, ali za koje lokalna vlast nije imala mogućnosti da ih sama finansira. Ćosić, koji je načelnik Istočnog Novog Sarajeva, naglašava da oni punom parom rade na zavidnom projektu izgradnje novog gradskog trga i sportske dvorane koji se dijelom finansiraju iz donacije Vlade Srbije.

- Riječ je o novcu iz prve njihove tranše, odnosno 2017. godine. Sada smo na polovini radova. Pažljivo radimo jer trg okružuje gradsku dvoranu te očekujemo da će sve biti završeno do proljeća iduće godine. Uz trg je i pozorište, koje gradimo pomoću sredstava Vlade Srpske i kada sve to bude završeno, imaćemo nevjerovatnu cjelinu. Trg će definitivno nositi naziv Trg Republike Srbije - rekao je Ćosić.

Vlada Srbije je, osim za gradnju i obnovu, odobrila novac i za projekte koji će biti realizovani putem Zavoda za zapošljavanje te gradnju poslovnih hala u nerazvijenim opštinama.

Sastanak

Predstavnici političkog vrha Srpske i Srbije trebalo je još u maju da se nađu za istim stolom sa gradonačelnicima i načelnicima u Srpskoj. Tema razgovora je, kako je najavljeno, trebalo da bude upravo realizacija projekata iz donacija Srbije, ali konačan termin sastanka još nije poznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana