Burna sjednica Skupštine opštine Srbac: Kraće radno vrijeme put do neradnog dana

Dejan Jovičić
Burna sjednica Skupštine opštine Srbac: Kraće radno vrijeme put do neradnog dana

SRBAC - Radno vrijeme prodavnica nedjeljom na području srbačke opštine od 15. marta biće skraćeno i odvijaće se u vremenu od osam do 12 časova, a ta odluka izazvala je dosta bure na posljednjoj sjednici srbačkog parlamenta.

Za nju su glasali odbornici vladajućeg SNSD-a i nezavisni odbornici, dok su odbornici iz opozicionih PDP-a, SDS-a i DNS-a bili protiv i zatražili da u potpunosti bude ukinut rad nedjeljom.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da se u skladu sa preporukama granskog sindikata još prošle godine započelo sa aktivnostima na regulisanju radnog vremena nedjeljom, zbog čega je obavljen razgovor sa oko tridesetak preduzetnika, a preovladao je stav da se Srbac ugleda na opštine u okruženju.

- Prodavnice u Prnjavoru, Gradišci i Laktašima rade nedjeljom, ali su djelimično skratile radno vrijeme. U takvoj situaciji, kada bismo mi donijeli odluku o zabrani, građani bi išli da pazare u druge opštine i to bi za nas imalo negativne ekonomske posljedice. Zato bi ovakva odluka trebalo da bude jedinstvena za sve opštine i regulisana na republičkom nivou donošenjem zakonskih akata - rekao je Miholjčić.

U anketi o radu nedjeljom, koja je gotovo mjesec dana trajala na zvaničnoj internet stranici opštine Srbac, više od 90 odsto građana izjasnilo se o zabrani rada toga dana.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da poštuje ovakav stav javnosti i da je trajno opredjeljenje lokalne uprave da ovaj dan bude neradni.

- Naša namjera je da napravimo kompromis između poslodavaca, radnika i građana i pronađemo najbolje rješenje za sve. Mnoge prodavnice i marketi u Srpcu radili su dugi niz godina nedjeljom do 16 časova, a sada će raditi kraće. U ovom prelaznom periodu građani će se postepeno navikavati na neradni dan - istakao je Dragosavljević.

Odbornik PDP-a Mićo Malbašić rekao je da odluka o skraćenju radnog vremena ne mijenja bitnije stanje u korist radnika.

- Oni svakako moraju ustati taj dan i otići na posao, tako da se time ne dobija mnogo. Smatramo da građani mogu obaviti potrebnu kupovinu namirnica dan ranije, samo je potrebno da se naviknu na novonastalo stanje. Takođe, ni poslodavci ne bi bili oštećeni, jer bi se subotom kupovalo više u njihovim radnjama - smatra Malbašić.

Sjednici srbačkog parlamenta prisustvovao je i predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva i turizma RS Goran Savanović, koji je rekao da treba podržati svaku odluku koja će na kraju dovesti do ukidanja radnog vremena nedjeljom.

- Želimo da nedjelja bude dan kada će radnici posvetiti svoje slobodno vrijeme porodici i prijateljima, obaviti neke aktivnosti koje nisu stigli tokom sedmice ili otići na neki društveni događaj. To nije moguće u ovakvim okolnostima, a svakodnevni naporan fizički rad odražava se na njihovo zdravlje - istakao je Savanović.

On je dodao da će u naredne dvije do tri sedmice biti obavljeni razgovori sa svim klubovima poslanika Narodne skupštine RS o ovoj temi, kao i sa resornim ministarstvima.

- Dug put je do donošenja konačne odluke, ali nećemo odustati. Ne može se samo razmišljati o materijalnoj koristi poslodavaca, već i o građanima, koje moramo spriječiti da odlaze iz Republike Srpske u potrazi za boljim životom - smatra Savanović.

Trgovkinja Mara Petković podržava odluku o skraćenju radnog vremena i nada se da će već u ovoj godini doći do potpune zabrane rada nedjeljom.

- Do sada gotovo nisam ni imala slobodnog dana, a ovih nekoliko sati više koje sam dobila ipak mi mnogo znači. Moći ću provesti više vremena sa djecom i posjetiti rodbinu pa čak otići i na neki izlet - zadovoljno kaže Mara.

Izuzetak

Odlukom srbačkih odbornika nedjeljom od osam do 21 čas mogu jedino da rade prodavnice na malo cvijećem i pogrebnom opremom i subjekti koji pružaju usluge zabave i priređivanja igara na sreću. Od nula do 24 časa dozvoljen je rad prodajnim objektima poput dragstora i benzinskih stanica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana