Burna sjednica Skupštine opštine Kotor Varoš: Cirkus sa smjenama

D. Kerezović, V. Kulaga
Burna sjednica Skupštine opštine Kotor Varoš: Cirkus sa smjenama

Kotor Varoš - Skupštinska većina u Kotor Varošu juče je po drugi put smijenila predsjednika parlamenta Enisu Božičković za čije je prethodno razrješenje sud utvrdio da je bilo nezakonito.

Većina koju čine odbornici SDS-a, PDP-a i SDA prvi put su smijenili Božičkovićevu, koja je kadar SNSD-a, u novembru 2014. godine. Sud je u međuvremenu utvrdio da je smjenom prekršen Poslovnik o radu Skupštine opštine. Iako presuda nije pravosnažna skupštinska većina je odlučila da Božičkovićevu ponovo razriješi. Kao u poslije prve smjene za novog predsjednika kotorvaroškog parlamenta izabran je Ibrahim Palić iz SDA.

Božičkovićeva je kazala da je nevjerovatno da na dnevni red sjednice bude stavljena odluka o njenom razrješenju, jer sudska presuda još nije pravosnažna s obzirom na to da je opština uložila žalbu.

- I u ranijem i u novom rješenju o mom razrješenju nije naveden nijedan razlog za smjenu, iako su oni jasno definisani Poslovnikom o radu Skupštine opštine - rekla je Božičkovićeva.

Razrješenjem Božičkovićeve nije bio kraj nesvakidašnjim smjenama koje su obilježile zasjedanje Skupštine opštine Kotor Varoš. Skupštinska većina razriješila je vršioca dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za opštu upravu Milijanu Gavranić iz SDS-a i umjesto nje imenovala njenog stranačkog kolegu Slavena Momića. Zanimljivo je da je Gavranićeva imenovana nakon što je ista skupštinska većina sa te pozicije ranije smijenila kadar SNSD-a.

Po istom receptu smijenjeni su i vršioci dužnosti direktora Centra za kulturu, sport i informisanje Vesna Narić i vrtića "Larisa Šugić" Sanela Mikić. Umjesto Narićeve imenovan je Dragan Zeljković iz SDS-a, a Mikićevu je naslijedio Mladen Tepić iz PDP-a. Momićevim imenovanjem ostala je upražnjena pozicija člana Nadzornog odbora opštine, a na nju je imenovana Dajana Gajanin. U Upravni odbor Doma zdravlja "Sveti Pantelejmon" umjesto Jelene Maksimović imenovana je Jelena Radonjić.

Predsjednik Kluba odbornika SDS-a Mladen Trivunović smjenu kadra te stranke obrazložio je time što su duže vrijeme vršioci dužnosti.

- S ciljem kadrovske obnove bilo je potrebno dati šansu i drugim ljudima da se dokažu i postignu bolje rezultate - kazao je Trivunović.

Narićeva je istakla da je smijenjena zato što nije podlegla pritisku u sprovođenju kadrovske politike SDS-a.

- Želim da zahvalim svakom odborniku SDS-a pojedinačno s posebnim akcentom na Trivunovića, koji je obrazlažući moju smjenu istakao da je valjda meni dosta nevolja i da je tako bolje za mene. Prema njegovim riječima najveća zamjerka mi je to što sam previše privržena Centru. Zar lojalnost i privrženost ustanovi na čijem čelu se nalazite može biti grijeh? Druga zamjerka se odnosi na moju nesposobnost da se obračunam sa ljudima bliskim DNS-u, jer mom kolegi nisam dala otkaz, što je od mene tražio SDS. Iz moralnih i ljudskih razloga ja to nikada, bez bilo kakvog razloga, ne bi uradila - istakla je Narićeva.

Mikićeva nije željela da komentariše smjenu, a sa Gavranićevom nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Izvorna SDS

Iz opozicione Izvorne SDS je saopšteno da smjene govore da je rukovodstvo ostatka SDS-a u Kotor Varošu odlučno u namjeri da iskorijeni stranku.

- Ovo je samo nastavak sprovođenja obaveza koje su u Sarajevu od Bakira Izetbegovića preuzeli Mladen Bosić i Ognjen Tadić, a koje Nedeljko Glamočak i Mladen Trivunović uspješno izvršavaju. Glamočak je smijenio i svoju bratičinu sa mjesta načelnika Odjeljenja za opštu upravu pokušavajući time da narodu i glasačima, po ko zna koji puta baci prašinu u oči. Ovo je novi dokaz zašto je Nedeljko Đekanović sa svojim sljedbenicima izvorne politike SDS-a bio prinuđen da u Kotor Varošu osnuje Izvornu SDS - navedeno je u saopštenju Izvorne SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana