Bukejlović i saradnici oštetili povjerioce za 6,34 miliona KM

Dijana Dujić
Bukejlović i saradnici oštetili povjerioce za 6,34 miliona KM

Doboj - Okružnom tužilaštvu Doboj juče je podnesen izvještaj protiv pet odgovornih lica u preduzećima "Trudbenik" i "Trudbenik enerdži" osumnjičenih da su nepravilnim izdvajanjem novca pričinili štetu veću od šest miliona maraka najvećim povjeriocima.

Riječ je o odgovornom licu u privrednom društvu "Trudbenik" Peri Bukejloviću i njegovim saradnicima Branislavu Laziću, Luki Milošu, Miloradu Bukejloviću i Zoranu Jovanoviću, kojima policija stavlja na teret da su krivična djela počinili u periodu od 2013. do 2015. godine.

Iz dobojske policije je rečeno, navodeći inicijale, da je Bukejlović kao odgovorno lice u "Trudbeniku", početkom 2013. učestvovao u osnivanju novog privrednog društva "Trudbenik enerdži" putem koga su obavljane transakcije novca, jer su u to vrijeme "Trudbeniku" bili blokirani računi zbog neplaćanja obaveza prema povjeriocima.

- "Trudbenik enerdži" je za matično preduzeće trebalo da obavlja poslove razvoja novih proizvoda, projektovanja i inženjeringa. Ovo preduzeće, čije poslovanje je organizovao P. B., nije obavljalo poslove zbog kojeg je osnovano, već je korišćeno za finansijske transakcije i poslovanje za račun i u korist "Trudbenika" - izjavio je načelnik CJB Doboj Dragan Prodanović.

On je dodao, navodeći inicijale prijavljenih, da su Branislav Lazić i Luka Miloš, kao odgovorna lica u "Trudbeniku", za transakcije koristili preduzeće "Trudbenik enerdži", da bi se i dalje ostvarivalo poslovanje "Trudbenika". Milorad Bukejlović, sin Pere Bukejlovića i Zoran Jovanović su, kao odgovorna lica u "Trudbenik enerdžiju", obavljali poslove komercijalnog posredovanja prilikom prodaje proizvodnog programa "Trudbenika" i učestvovali u izbjegavanju plaćanja obaveza putem blokiranog žiro-računa matičnog preduzeća.

Na ovaj način određen broj povjerilaca je stavljen u nepovoljan položaj u odnosu na ostale povjerioce, čime je onemogućena naplata potraživanja Poreskoj upravi RS više od 4,2 miliona KM, radnicima "Trudbenika" 936.000 KM i Gradskoj toplani Doboj oko 1,2 milion maraka.

Prodanović je rekao da je najvećim povjeriocima pričinjena materijalna šteta od 6,346 miliona maraka, bez obračunate kamate, pri čemu je za "Trudbenik" pribavljena protivpravna imovinska korist od 951.909 KM. Pero Bukejlović, koji je bio i premijer RS, je poručio da se ne osjeća krivim za ono za šta ga terete.

- Niko nije oštećen zato što su to povezana lica. Odnosno "Trudbenik enerdži" je u stoodstotnom vlasništvu "Trudbenika". Jedno su obaveze prema Poreskoj upravi i Gradskoj toplani, koje datiraju od prije deset godina. U momentu osnivanja kćerke firme nije bio blokiran nijedan račun, a pred kraj 2013. godine djelimično su bili blokirani neki od računa - kazao je Bukejlović.

Aktuelni direktor Luka Miloš izjavio je da obaveze nisu izbjegavane i da je sve rađeno putem "Trudbenik enerdžija".

- Plaćeni su porezi i doprinosi. "Trudbenik enerdži" je čist i ne vidim nikakav problem - riječi su Miloša, koji tvrdi da kriminala nema, što, kako je rekao, potvrđuju analize računa i revizorski izvještaji. On je kazao da Poreska uprava RS ima hipoteku nad preduzećem, te da uvijek može da namiri svoje obaveze, te da postoji zemljište, hale i mašine iz kojih se mogu izmiriti dugovanja prema "Toplani" i radnicima.

Krah "Trudbenika"

Radnici "Trudbenika" su dva puta štrajkovali ove godine zahtijevajući da im bude isplaćeno više od deset zaostalih plata i povezano osam i po godina radnog staža. Sa štrajkom su prekinuli prije mjesec. Predsjednik Sindikalne organizacije "Trudbenika" Predrag Jorgić je kazao da je osnivanje drugog preduzeća ukazivalo na kriminalne radnje, koje su uništile "Trudbenik".

- Nadamo se da će Tužilaštvo uraditi dobar posao. Neko mora da odgovara za krah "Trudbenika", koji je radio punom parom. Bilo je zaposleno 300 ljudi, a vrijednost firme je bila 36 miliona maraka, a sad je firma spala na 100 radnika i praktično nemamo ništa - rekao je Jorgić.

Onemogućena naplata potraživanja

Poreskoj upravi RS - više od 4,2 miliona KM,

Radnicima "Trudbenika" - 936.000 KM

Gradskoj toplani Doboj - oko 1,2 miliona KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana