Budžet u Kotor Varošu izglasan iz sukoba interesa

D. Kerezović, V. Kulaga
Budžet u Kotor Varošu izglasan iz sukoba interesa

Kotor Varoš - Skupština opštine Kotor Varoš usvojila je nacrte rebalansa budžeta za ovu i budžeta za 2016. godinu, a iz opozicije su upozorili da su za te odluke glasali i odbornici koji su u sukobu interesa.

U odborničkim klubovima SNSD-a i SDS-K kažu da su sporni glasovi najmanje osam odbornika, jer su podržali budžet iako su putem javnih ustanova, privatnih firmi, organizacija i udruženja poslovali sa opštinom i vezani za budžetsku potrošnju. Odluke su donesene glasovima šest odbornika PDP-a, pet SDS-a i dva SDA.

Od glasanja se iz skupštinske većine koju čine SDS, PDP i SDA uzdržao jedino odbornik PDP-a Vladimir Bibić, koji je odnedavno na čelu Doma zdravlja. Isto se izjasnio i odbornik opozicionog SDS-K Vladan Đekanović koji radi u ustanovi čiji je osnivač opština i najvećim dijelom se finansira iz lokalnog budžeta.

Klub odbornika SNSD-a zatražio je da glasanje bude obavljeno pojedinačno, ali je to odbila skupštinska većina.

Poslije toga klub odbornika SDS-K je tražio obrazloženje od sekretara Skupštine opštine, ali on nije dao konkretan odgovor da li pojedini odbornici mogu glasati. Tvrdeći da skupštinska većina krši poslovničke procedure i zloupotrebljava prisutne odbornike, klubovi odbornika SNSD-a i SDS-K su napustili sjednicu.

Odbornik SNSD-a Brane Trifković kaže da je ovakvim izglasavanjem najvažnijih dokumenata za funkcionisanje i razvoj opštine poslata loša i ružna poruka građanima Kotor Varoša.

- Na ovaj način budžet nije smio biti usvojen. Svi znamo ko je u sukobu interesa. I u skupštinskoj većini su svjesni šta su uradili, a umjesto da prihvate naš zaključak pravdali su se time da će kasnije nadležna komisija ispitivati da li su sporni odbornici u sukobu interesa. I način donošenja odluka o budžetu i obrazloženje predstavnika skupštinske većine za nas je neprihvatljivo - rekao je Trifković.

U Izvornoj SDS čiji su predstavnici odbornici u klubu SDS-K ističu da nema dileme da je većina odbornika skupštinske većine koja je donijela odluke o budžetu u direktnom sukobu interesa.

- Poslije usvajanja odluka očekujemo reakciju Republičke komisije za sprečavanje sukoba interesa izabranih predstavnika u organima vlasti, a na građanima Kotor Varoša je da vide kome su dali povjerenje na prethodnim izborima - istakli su u Izvornoj SDS.

Rebalansom je planiran budžet za 2015. u iznosu od 7,68 miliona KM, što je za 97.000 više u odnosu na budžet. Nacrtom budžeta za 2016. godinu planirani su prihodi u iznosu od 7,95 miliona KM, što je za 4,5 odsto više u odnosu na rebalansirani ovogodišnji budžet.

Smjene i imenovanja

Na  zahtjev  klubova  odbornika  SDS-a i PDP-a dnevni red sjednice Skupštine opštine dopunjen  je tačkom  o razrješenju  Slavka  Đukića   (SDS-K) sa pozicije člana Komisije  za  izbor  i  imenovanje, a umjesto njega imenovan je Jelenko Vasiljević (PDP). Sa mjesta člana Upravnog odbora Centra za kulturu, sport i informisanje razriješen je Igor Jovičić, a imenovan Mihajlo Tovilović, a sa iste pozicije u Domu zdravlja razriješena je Snježana Narić i imenovana Jelena Sakan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana