Brojni talenti srbačke gimnazijalke Višnje Sančanin: Piše, glumi i osvaja fudbalske terene

Dejan Jovičić
Brojni talenti srbačke gimnazijalke Višnje Sančanin: Piše, glumi i osvaja fudbalske terene

SRBAC - Srbačka gimnazijalka Višnja Sančanin (18) majstorijama na zelenom terenu ruši predrasude da je fudbal isključivo muški sport, a pjesničkim nadahnućem i glumačkim sposobnostima, koje takođe posjeduje, ispoljava svoje skrivene misli i osjećanja.

 Brojne talente koji u njoj čuče uskladila je sa školskim obavezama na najbolji mogući način. Odlična je učenica Centra srednjih škola “Petar Kočić” iz Srpca i veći dio dana provede učeći, a ostatak slobodnog vremena posvećuje stvarima koje voli. Jedna od njih je fudbal, čiji je zaljubljenik još od malih nogu.

Već pet godina je članica Ženskog fudbalskog kluba Sloga, koji se takmiči u Prvoj ligi Srpske, a nosila je i kapitensku traku. Fudbal je igrala i sa vršnjakinjama iz školske sekcije sa kojima je osvojila treće mjesto na regionalnom takmičenju u Novom Gradu, a trenutno pauzira sa svim sportskim aktivnostima zbog povrede koljena.

- Zavoljela sam ovaj sport uz oca koji me vodio sa sobom na turnire, utakmice i sva sportska dešavanja. Igrala sam fudbal sa dječacima, a kada je pokrenut ženski klub u Srpcu, nije bilo dileme da počnem sa treninzima. Bile smo uspješne i u par navrata stigle nadomak osvajanja titule. Imamo zaista veliku podršku porodice i prijatelja koji dolaze na svaku utakmicu i daju nam vjetar u leđa navijanjem sa tribina - rekla je Višnja.

Ljubav prema fudbalu opredijelila je da se počne baviti i suđenjem. Pravdu dijeli muškim fudbalerima u Područnoj i Međuopštinskoj ligi, a povremeno i u omladinskim ligama. Kako kaže, tome je najviše doprinijela njena znatiželja, a želja joj je da se dodatno edukuje i dogura do viših rangova takmičenja.         

- Zanimalo me kakav pogled na fudbal imaju oni koji donose pravdu na utakmicama, što je promijenilo i moje ponašanje kao igrača. To zahtijeva jak karakter i staloženost, a to što sam žensko pravi minimalnu razliku. Mislim da stereotip da je fudbal muški sport polako iščezava. Predrasude su ponekad tu, ali imam namjeru da ih rušim konstantnim napredovanjem - kaže Višnja.

U školi je član literarne sekcije i već dvije godine piše poeziju, a još odranije piše i prozu koja je, kako kaže, samo za njene oči.

- Smatram da je pisanje najbolji način da iskažete svoje emocije. Inspiraciju ne tražim, ona pronalazi mene, i na taj način nastaju najiskreniji stihovi. To su nenadani trenuci kada je čovjeku najpotrebniji bijeg od stvarnosti. Imam napisanih oko 25 pjesama, a najdraže su mi “San”, “Tristhet” i “Ponoć”. Rodoljubivu pjesmu “Opelo besmrtnima” sam prije nekoliko dana poslala na jedan literarni konkurs - kaže Višnja.

Zbog ljubavi prema pozorišnoj umjetnosti prije dvije godine se priključila amaterskom pozorištu “Milenijum” iz Srpca, gdje je glumila u svojoj prvoj predstavi “Sanjari” koju je režirala glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić.

- Pozorištu sam se priključila kasnije nego što sam željela zbog straha od javnog nastupa, ali gluma mi je pomogla da se oslobodim treme - istakla je Višnja.

Aktivna je i u humanitarnom radu i odnedavno je dobrovoljni davalac krvi. Prvi put je darovala krv u novembru, a odazvala se pozivu Crvenog krsta i prije nekoliko dana.

- Za takve stvari ću uvijek naći vremena i za to mi ne treba razlog. Dovoljno je biti zdrav i imati dobru volju, što nekome može spasti život - istakla je Višnja.

Pčelarstvo

Višnja je nedavno postala i član Udruženja pčelara “Košnica” iz Srpca.

- Nemam iskustva sa proizvodnjom meda, nova sam u tom svijetu, ali me je zainteresovalo što se dosta vremena provede učeći i radeći u prirodi. Želja mi je da, kada savladam osnove pčelarstva, imam nekoliko svojih košnica - kaže Višnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana