Brojni Srpčani raseljeni širom svijeta nisu zaboravili korijene: Vraćaju tradiciju seoskih okupljanja

Dejan Jovičić
Brojni Srpčani raseljeni širom svijeta nisu zaboravili korijene: Vraćaju tradiciju seoskih okupljanja

SRBAC - U potrazi za boljim životom brojni Srpčani raselili su se širom svijeta, ali nisu zaboravili korijene i vjekovna ognjišta, kojima se redovno vraćaju sa željom da se jednog dana na njima ponovo skrase.

Više stotina njih okupilo se na druženjima u srbačkim selima, gdje su uz igru i pjesmu sa porodicom i lokalnim mještanima evocirali uspomene na prošla vremena. Rade Vučenović, koji živi i radi u Austriji, kaže da je prije četiri godine bio jedan od inicijatora godišnjeg okupljanja mještana iz njegovih rodnih Srđevića.

- Nema veće sreće od dolaska u zavičaj. Za kratko vrijeme ne mogu stići da obiđem svu rodbinu i prijatelje, pa se okupimo na zajedničkoj proslavi i dobro se proveselimo. Boravak u tuđini nije lak, iako je standard puno bolji, a srećnim i ispunjenim se osjećam tek kad sam svoj na svome i nadam se trajnom povratku - rekao je Vučenović.

Četvrtom po redu Danu Srđevčana prisustvovala je i ministarka finansija Zora Vidović, koja je rekla da je Vlada Republike Srpske opredijeljena da podrži mlade da nakon završetka školovanja ostanu na selu i formiraju porodice.

- Trudićemo se na razne načine da zadržimo mlade na svom ognjištu, a svima onima koji žele da se vrate iz inostranstva obećavam podršku kako bismo im omogućili da ovdje započnu posao i doprinesu lokalnom razvoju. Uključićemo se i u proces adaptacije crkve i izgradnje novog društvenog doma u Srđevićima - rekla je Vidovićeva koja vodi porijeklo iz ovog sela.

I mještani Gornje i Donje Lepenice, kojima je rodna gruda zauvijek ostala u srcu, sastali su se petu godinu zaredom, a jedan od njih je i penzioner Radivoje Tatić, predsjednik udruženja “Naša Lepenica”, koji je radni vijek proveo u Švajcarskoj.

- Već godinama živim u Donjoj Lepenici i trudim se da iskustvo koje sam stekao u inostranstvu iskoristim za dobrobit naše mjesne zajednice. Raduje me što se mladi sve više uključuju u rad udruženja sa korisnim idejama koje će život u jednom od najljepših srbačkih sela učinili još ljepšim - rekao je Tatić.

Predsjednik Skupštine ovog udruženja Vićo Kovačević rekao je da im je jedan od prioriteta rad na poboljšanju infrastrukture i društvenog života u selu.

- U proteklom periodu radilo se na renoviranju društvenog doma i asfaltiran je put prema hramu Svetog proroka Ilije, u čemu su učestvovali naši članovi, a podržane su i brojne humanitarne akcije - rekao je Kovačević.

Kako bi vratili tradiciju nekadašnjih seoskih druženja, drugu godinu zaredom okupljaju se i mještani Bardače koji se sa sjetom prisjećaju prošlih vremena, kada je ova mjesna zajednica bila jedan od najvećih rezervata ptica i riba u Evropi.

- Bardača je bila nadaleko poznata po svojim prirodnim ljepotama, ali zahvaljujući ljudskom nemaru više nije ista. Trudimo se da joj vratimo stari sjaj kako bi ponovo bila destinacija kojom možemo da se ponosimo - rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Želimir Urić.

Dodaje da je njihovo selo jedno od najmanjih po broju stanovnika u Srpcu, ali je na nedavnom druženju Bardačana bilo prisutno čak 200 mještana.

- Po posljednjem popisu ovdje živi 198 stanovnika, tako da smo ih uspjeli okupiti više nego što ih ima u selu, ali za to su zaslužni i Bardačani iz dijaspore. To nam i jeste cilj, da okupimo što veći broj mještana i njihovih potomaka na jednom mjestu i uspostavimo kontakte koje bismo mogli iskoristiti za još veći razvoj sela - rekao je Urić.

Humanost

Druženje mještana Lepenice imalo je i humanitarni karakter jer je prikupljeno 1.300 KM za porodicu Nataše Davidović iz Srpca, majku troje djece koja godinama boluje od malignog oboljenja, a najmlađa kćerka je nedavno oboljela od dijabetesa tipa 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana